Konstfack på Kina slott

jun 26, 2021 | Konsthantverk & Design, Utflyktsmål, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Idag öppnade den fina utställningen Någon annan stans – Materiella tolkningar av Kina slott, där nio konsthantverkare/konstnärer visar sina verk på lustslottet Kina slott.

Utställningen är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och kursen Research Lab Craft på Konstfack.

I det makalöst vackra lustslottet som den kulturintresserade drottning Lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent 1753 då vurmen för Kina var stor och då som nu en fin plats för att fly vardagen och drömma sig bort.

Deltagarna i Research Lab Craft-kursen har använt slottet och dess interiörer som utgångspunkt i sitt konstnärliga arbete där varje konsthantverkare/konstnär hittat kopplingar mellan slottet och sin praktik. Förhoppningen är att verken ska berika upplevelsen av Kina slott och uppmuntrar besökaren att se platsen med nya perspektiv.

Medverkande konsthantverkare/konstnärer: Åsa Andersson, Sebastian Hägelstam, Vilda Kvist, Cecilia Levy, Kristin Larsson, Frida Lindberg, Kristina Lundsjö, Sameeksha Mehra och Eva Skärlund.

Foto: Karin Björkquist Konstfack

Det rutiga golvet i Gröna salongen kan, med lite fantasi, ses som ett schackbräde eller en spelplan. Två stora kinesiska dockor av papier mâché står i varsin marmorerad nisch i bortre änden av salen och iakttar tyst rummet. Dolt under ytan på deras släta ansikten gömmer sig spår från tidigare generationer, inbäddat i lager av papper och lim. Här har CECILIA LEVY sitt verk PJÄS – som i likhet med de kinesiska dockorna också är gjort av papper, eller om man ska vara noga grålumppapp, tapetklister, tidningspapper, snabbspackel, babyolja, vetemjöl, gofunpulver och harlim.

Jag har skrivit om Cecilia Levy tidigare, närmare bestämt här.

Foto: Karin Björkquist Konstfack

Drottning Lovisa Ulrika förlorade sitt förstfödda barn 1745. Då miste vart fjärde barn livet före sin ettårsdag. Idag är det fortfarande 700 barn varje år i Sverige som inte överlever sitt första levnadsår. Kärleken och sorgen efter ett förlorat barn lämnar ett outplånligt avtryck. Den gemensamma erfarenheten för samman en historisk drottning med en samtida konstnär. Precis som drottning Lovisa Ulrika miste VILDA KVIST sitt första barn.

I Ovala salen, de kungliga barnens lekrum, och högt upp i slottsparkens träd hänger gungor av kristallglas, närvarande men onåbara. Kroppen vet hur en sådan gunga känns. VILDA KVIST har vävt samman ett brutalt nu, utan sitt barn med den konstant närvarande kärleken av honom. Samtidigt som VILDA KVIST velat lyfta fram Lovisa Ulrikas sorg och skapa en plats för föräldrar som delar hennes upplevelse. HÅLLA är ett konstverk som fortsätter till dess 700 unika gungor är genomförda och installerade runt om i landet.

Foto: Karin Björkquist Konstfack

ÅSA ANDERSSON  fascinerades av de bemålade och transparenta textillyktorna som hänger från taket i det
Gula galleriet. Och på Kina slott finns flera vackra lyktor. Kinesiska lyktor har ofta fint sågade mönster och Andersson har använt en figursåg för att göra en delvis omarbetad och förstorad modell av en kinesisk lykta.

Åsa Anderssons verk LYKTBRUNN i björkplywood och mullbärspapper lyser i biblioteket och plockar även upp motiv från de François Boucher-influerade väggmålningarna och en fiskbassäng i porslin i Gröna salongen på bottenvåningen.

Den flygande draken är ett föremål med ursprung i Kina. Den spreds över världen och utvecklades vidare av olika kulturer. När Kina slott byggdes var draken en vanlig leksak i Europa och som leksak var
dess enda syfte att roa. I KRISTINA LUNDSJÖS verk GOOD LUCK WISHES fungerar draken som en symbol för tillflykten och för sommaren. Den knyter också an till drömmen om ett bekymmersfritt liv och rokokons lekfullhet.

GOOD LUCK WISHES finns i Gula galleriet, ett rum vars enfärgade väggar en gång i tiden var dekorationsmålade, men målningarna togs bort vid en tidig renovering. GOOD LUCK WISHES är ett försök att på nytt dekorera dem.

Material och färger är klassiska för kinesiskt hantverk: bambu, lack, siden, guld,
pariserblått.

Foto: Raphael Stecksén

Utställningen Någon annan stans – Materiella tolkningar av Kina slott pågår mellan den 28 juni och 22 augusti.

Kina slott
Hemsida: https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/kina-slott.html

Öppettider:
För aktuella öppettider läs här
Biljetter köper du här

Hitta till Kina slott
Kommunalt
T-bana till Brommaplan och därefter buss till Drottningholm.

Båt
Strömma kanalbolag från Stadhuskajen till Drottningholm. Utflykten bokas via www.stromma.se

Cykelväg
En cykeltur på cirka en timma från centrala Stockholm.

Bil
E4/Södertälje
Följ skyltar mot Stockholm. Följ väg 275 mot Vällingby. Vid Brommaplan följ skyltar mot Drottningholm.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This