Frank Ockenfels 3 på Fotografiska

jul 1, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Introspection heter Frank Ockenfels 3 utställning på Fotografiska. Det är hans största soloutställning någonsin och frågan är om det inte också är den bästa Fotografiska gjort.

Utställningen som är ett retrospektiv spänner över hans flera decennier långa karriär och omfattar över 700 fotografier, målningar och dagboksanteckningar.

Även om många av verken tar avstamp i fotografiet så är det inte längre regelrätta fotografier när han är klar med dem. Ganska hårdhänt arbetar han med sax, bläck och kol.

Han klipper, ristar och målar på bilderna. Han experimenterar med ljus, måleri och collage och tänjer på gränserna för vad ett foto eller konstverk kan vara.

Förutom ikoniska porträtt visas också en hel del nyproducerat som aldrig tidigare ställts ut. Skateboards, tidningspapper och metallskrot som agerat målarduk för konstnärens penslar, pennor och färger.

Och även om Ockenfels är mest känd för sina porträtt av hyllade skådespelare, musiker och modeller så tycker jag att det är att förminska hans konstnärskap genom att enbart kalla honom fotograf.

Han gör också en hel del annat, film bland annat.  Kika in på hans fantastiska hemsida så ser du vidden av hans enorma produktion.

I utställningen finns en massa kändisporträtt – men om du som jag är rysligt trött på just kändisporträtt, kan jag lugna dig. Ockenfels porträtt är något helt annat.

Jag undrar om det överhuvudtaget finns något ord för att beskriva dem. Utgångspunkten kanske är ett fotografi, men han nöjer sig inte där. I lager kan han måla, rista, eller göra collage på sina fotografier.

David Bowie som var en stor beundrare av av Ockenfels bad uttryckligen att åter få arbeta med Ockenefels. Detta efter att han fotograferat Bowies band Tin Machine på 1980-talet.

Ockenfels och Bowie arbetade tillsammans i 9 år innan Bowie gick bort 2016.  Själv är jag en stor beundrare av Bowie och det känns både lite fint och vemodigt att se porträtten. I utställningen spelas också Bowies sista album Blackstar.

En reflektion jag gör beträffande Ockenfels teckningar av dödskallar och streckgubbar är att jag ser ett tydligt släktskap med Jesper Waldersten.

Han ställde ut med en liknande utställning på Fotografiska för något år sedan. Även i den utställningen var gränsen mellan foto och konst flytande. Ett riktigt intressant grepp där  Fotografiska lyckats strålande med att curera.

Utställningen ”Introspection” på Fotografiska pågår fram till den 17 oktober 2021.

Observera att förköpsbiljett krävs på grund av pandemin.
Biljetter köper du här

Tips!
Under juli månad kan du ta båt mellan Nybroviken och Fotografiska, tur och retur. Båten som är helt eldriven, kommer gå till och från Nybroviken varje halvtimme, alla dagar mellan kl 12-20. En båtbiljett kostar 50 kr och betalas på båten.

Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22
Tel:08-50 900 500
E-post: info@fotografiska.se
Hemsida: https://www.fotografiska.com/sto

Öppettider:
Alla dagar 10.00-22-00

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This