Jag har länge tyckt att utbyggnaden av Liljevalchs varit en styggelse. En tung klump betong, en sarkofag. Men jag hade fel. Liljevalchs+ är ett smyckeskrin! Exteriören till trots, Gert du är förlåten, men bygg mindre i betong framöver.

Jag har alltså besökt den nyinvigda tillbyggnaden av Liljevalchs, den vackra konsthallen byggd i 20-tals klassisism och som nu fått en betongklump fäst intill sin smäckra kropp. Gert Wingårdhs kritiserade tillbyggnad i betong med hål. Hål fyllda med glasbottnar formgivna av Ingegerd Råman. Och visst finns det anledning att vara en smula kritisk, uttrycket passar mycket illa i omgivningarna och betong som byggmaterial är ett mycket kontroversiellt byggmaterial i miljösammanhang.

Men den nya konsthallen är så snillrikt byggt och de fantastiska ljusinsläppen skapade med 166 glaslanterninerna i taket gör ljuset i konsthallarna nära nog magiskt. Huset luktar fortfarande påtagligt av fuktig betong när jag besöker Liljevalchs och jag funderar lite på hur betongen kan upplevas så olika. Från hård och stum till lätt och len. Här definitivt det senare. Som konsthall betraktat får byggnaden därför ett mycket högt betyg i min bok, det känns nästan som att gå omkring i en katedral i de sakrala rummen och jag kan se framför mig hur det kommer att visas fantastisk konst här framöver.

Ovan, Videoverket Vattenfall samt glas av Ingegerd Råman Foto: Mattias Lindbäck

Debatten om Stockholms nya museibyggnad Liljevalchs+ har gått hög och kritiken har oftast rört det estetiska och när det gäller estetik är ju det fråga om tycke och smak, och smaken är ju som bekant som baken, så det är ju inte så konstigt.

Det har däremot varit oroande tyst kring betongen. Jag kan inte minnas att jag har läst något om hållbarhetsaspekten i kritiken mot byggnaden. Jag kan tycka att invigningen som sker samtidigt som IPCCs klimatrapport och Cementas miljöpåverkan på Gotland säger en del om hur vi kollektivt sticker huvudet i sanden. Och jag kan också tycka att Wingårdh har ett ansvar i den frågan.

Ovan Bea Szenfelds Bebisar Foto: Mattias Lindbäck

Just nu visas tre stycken utställningar i nybyggnaden. Gert Wingårdh, Ingegerd Råman och Bea Szenfeldt
De utställningarna är lite ljumma kan man tycka, Beas verk är visade redan tidigare på Liljevalchs och Ingegerd vackra glas överglänses av rummet, även Gerts utställning är lite lam, men jag tror att det är precis så man vill ha det nu till invigningen. Att låta utställningsrummen spela förstafiolen.

Ovan modeller Gert Wingårdhs byggnader Foto: Mattias Lindbäck

Fram till den 12/9 visas även en mycket intressant film om husets bygge. Kajsa Andersö och Tomas Boman har följt arbetet med tillbyggnaden Liljevalchs+ sedan 2013. Det som till synes ser ut att vara en enkel konstruktion visar sig i själva verket vara mycket svårt och oerhört komplicerat. Missa därför inte filmen om du besöker Liljevalchs+

Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60
Tel:08-508 31 330
Hemsida: https://liljevalchs.se/

Öppettider:
Måndag 11–17, fri entré
Tisdag och torsdag 11–19
Onsdag samt fredag–söndag 11–17

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This