Carolina Falkholt på CFHILL

aug 28, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

De flesta förknippar kanske Carolina Falkholt med den stora, blå erigerade penisen hon målade på en vägg på Kronobergsgatan i Stockholm 2018 och som skapade rabalder och fick målas över bara efter några dagar. Samma sak med den röda penisen hon målade i New York, även den fick målas över, så upprördheten verkar vara universellt när det penisar.

Även kvinnans könsorgan upprör. 2014 beställde Nyköpings kommun ett verk av Carolina till en skola. Hon målade då en kvinnokropp med en fitta. Skolan svarade med att täcka över verket med en träskiva (numera är dock målningen åter synlig). Hon kallar sig grafitta, synnerligen passande för en grafittikonstnär.

Men är det inte lite sorgligt att motiven väcker sån anstöt? Debatten har tyvärr landat i huruvida det är rätt eller fel att att avbilda kön istället för att diskutera hennes yrkeskunnande och konstnärliga kvalitéer.

Ovan: Genom min svarta blick och ut ur min fitta. Foto CFHILL

I utställningen  Du får dansa i min park gör Caroline sin allra första galleriutställning.  Här har hon bytt ut sina stora muraler mot duk och teckning, hennes omisskännliga stil med kraftiga färger och organiska nätmönster som ibland liknar fiskfjäll och fiskrom finns dock kvar. Jag har undrat lite över hur hon skapar dem, så jag passade på och frågade och svaret blev – Jag ritar dem ungefär som telefonklotter, i cirklar.

Ovan vänster: Lyfta fram det systematiska i det skenbart kaotiska
Ovan höger: Ride w me (Foto: CFHILL)

Carolina  Falkholt har fått flera offentliga uppdrag tidigare, hennes magiska vita tågvagn med sirligt mönster som möter mitt ute i skogen i Wanås skulpturpark är ett fint exempel, Butterfly, en mural i Ystad  en annan, likaså muralen  Pi i Halmstad.

CFHILL Malmskillnadsgatan ett urbant mindre galleri mitt i city ger en perfekt inramning till Carolines omisskännliga konst med sagoväsen och märkliga kroppar klädda i snirkliga mönster. Jag fascineras över hennes kreativitet och motiv, som sagor, där häxor och fantasifigurer bor, både vackra och lite skrämmande och inte minst lockande.

Ovan vänster: Eskilstunarosen (Foto: CFHILL)
Ovan höger: Carolina Falkholt (Foto: Kulturista)

Utställningen Du får dansa i min park visas till 6/10 2021

CFHILL, Malmskillnadsgatan 38B
Hemsida: https://www.cfhill.com/

Öppettider:
Tisdag – Fredag 11.30 -19.00
Lördag 12.00 – 16.00

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This