Sigurd Lewerentz på ArkDes

okt 1, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

En doldis för allmänheten, men en gigant inom arkitekturkretsar.

Sigurd Lewerentz är en av de största arkitekterna i modern tid kanske också en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin. Men märkligt nog också en doldis vars namn inte många känner till. Världsarvet Skogskyrkogården i Enskede (som han ritade med Gunnar Asplund vars namn de flesta däremot känner till), Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan är bara några av de platser och byggnader som han varit med att skapa.

 

Ovan: Från vernissaget av utställningen

Nu öppnar ArkDes utställningen Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt.  Den största utställning som någonsin visats kring en arkitekt. Och vilken utställning sedan! Om du så bara är det minsta nyfiken eller intresserad av arkitektur eller stadsplanering eller bara tycker att exempelvis Skogskyrkogården i Enskede är en väldigt fin plats tycker jag att du ska gå och se den här utställningen.
Den är så otroligt fint curerad och så snyggt genomförd.

I de olika utställningsrummen får vi följa Sigurd i högt och lågt, en hel vägg ägnas till exempel åt alla de projekt som aldrig blev genomförda, skisser på allt från renoveringen av Domkyrkan i Uppsala till den enklaste kiosk. Det är så intressant att se hur han tog sig an alla projekt med en sådan entusiasm. Vi får också se exempel på butiksinredningar han ritade åt bland annat PUB.

Foto: Ovan vänster Louise Helmfrid ArkDes, höger Kulturista

Sigurd ritade också tapeter men kanske mest otippat SLs biljettkurer. En sådan står i en av salarna och jag fylls av minnen kring hur man sträckte fram sin remsa och fick den stämplad. Då eller fram till nu inte en tanke på att någon faktiskt ritat dessa kurer.

Foto: Johan Dehlin, vänster Marcuskyrkan i Björkhagen, höger Sju brunnars väg i Skogskyrkogården 

Det glädjer mig att ArkDes satsar på att göra en utställning som i sin utformning förhoppningsvis kommer få fler att intressera sig för arkitektur och stadsplanering och kanske framför allt att som med Sigurds ögon se och förstå kvalitet. För om något var Sigurd en garant för kvalitet i sina projekt. Stridbar till och med.

Vi får också bekanta oss med Lewewentz mindre kända kreativa värld som hans design för butiker och kommersiell inredning, hans grafiska design och arkitektur för Stockholmsutställningen 1930 med mera.

Foto: Från utställningen, Johan Dehlin

 

Utställningen Sigurd Lewerentz Dödens och livets arkitekt visas till 28/8 2022

ArkDes Exercisplan 4, Skeppsholmen

Hemsida: https://arkdes.se/
Öppettider:
Tisdag – Söndag 10 – 18
Telefon: 08-520 235 00
e-post: info@arkdes.se

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This