Annika Elisabeth von Hausswolff

okt 23, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Alternativ sekretess heter en stor retroperspektiv utställning av fotografen och konstnären Annika Elisabeth von Hausswolff som öppnar idag på Moderna Museet.  Jag känner redan nu att jag har lite svårt att kunna hitta de rätta orden för att beskriva hennes konstnärsskap och utställningen.  Men jag börjar med titeln. Den anspelar på uttrycket ”Alternative facts” som myntades av Donald Trumps kampanjledare Kellyanne Conway. Precis som att det skulle finnas alternativa fakta finns det ju inte alternativ sekretess. Annika tar här ett politiskt ställningstagande och menar att vi lever farligt om vi låter politiken styra vad som är sant och vad som ska sekretessbehandlas. Hon manar också i sitt anförande på vernissaget att vi ska tänka oss för när vi går till valurnorna nästa höst.

Titlar är viktiga för Annika, genomgående i utställningen berättar titlarna mycket om verken. I serien Oh Mother, What Have You Done? som är de senaste verken i utställningen och som fått ett så fint rum i rummet inbäddat med väggar i halvtransparent plast visas bilder på kvinnor i handfängsel. Varför? Är de offer eller förövare? Otäcka och samtidigt så väldigt vackra.

Foto: Annika Elisabeth von Hausswolff

I serien Tillbaka till naturen från 1992 finns ett fotografi av en naken kvinna liggande på mage i grunt vatten. Varför ligger hon där? Naken, är hon död? Vem har i så fall dödat henne och varför? Jag nästan skäms över att stå och titta på bilden men precis som jag just hörde Cecilia Blomberg säga i Kulturnytt i P1 associerade jag också till Sara Stridsbergs bok Kärlekens Antarktis. En bok som handlar om ett bestialiskt mord men är berättat på det vackraste språk. Precis så är Annikas bilder. Till en början vackra, men ofta förknippade med våld och död. Och för det mesta kvinnan som offer. Och just våld och krim har varit ett återkommande tema i Annikas konstnärsskap.

Foto: Annika Elisabeth von Hausswolff 

Guldsmycken kanske man tänker, en vacker bild men titeln ger ledtrådar An Oral Story of Economic Structures. När man tittar närmare ser man att det är tandguld. Det väcker onekligen tankar åt flera håll. Vem har haft dessa guldplomber och varför finns det en marknad där man kan köpa och sälja tandguld? I Sverige är det inte så vanligt att man lagar tänderna med guld, däremot i många andra kulturer. Är det då kanske en sorts ekonomisk försäkring? Eller status?

Foto: Annika Elisabeth von Hausswolff

Utställningen Alternativ sekretess har så många dimensioner och man kan se den på så  många sätt. Den är vacker och luftig och man kan se den bara för att det är just vacker. Men om man vill kan man nyfiket närma sig verken och ställa frågor. I  många fall viktiga såna. Jag ställer mig frågan om varför våldet blivit en del av vår vardag, vi matas dagligen av bilder med våld eller våldsskildringar. Inte sällan våld mot kvinnor. Framförallt inom populärkulturen, i filmer, tv-serier och böcker framställs kvinnan ofta som ett offer för våld. Varför?

Så många frågor väcks inom mig av den här utställningen, och det är väl just det som är konst när den är som bäst.  När konsten berör. Och den här utställningen berör mig. Mycket.

 

Utställningen Alternativ Sekretess av Annika Elisabeth von Hausswollf visas till 20/2 2022

Moderna Museet Exercisplan 4, Skeppsholmen
Hemsida: https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/
Öppettider:
Tisdag & fredag 10-20
Onsdag & torsdag 10-18
Lör-sönd 10-18
Telefon: 08-5202 3500

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This