Expedition konst

okt 29, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Om du tar en promenad på Djurgården och passerar Prins Eugens Waldermarsudde kommer du få en liten överraskning. I parken som omger museet visas bland annat Solar Egg, en vedeldad bastu som ingår i utställningen Expedition konst. Solar Egg är ett verk av konstnärsduon Bigert och Bergström vars konstnärsskap ofta kretsar kring forskning och klimat. (Och om du känner dig lite frusen går det bra att boka bastun, det gör du här)

Foto: Prins Eugens Waldemarsudde

Expedition Konst är en utställning som på olika sätt refererar till Arktis och Antarktis och som tillkommit tack vare Polarforskningssekretariatet (en myndighet jag för övrigt inte ens kände till) och som sedan starten 1988/89 bjudit in konstnärer från olika konstdicipliner att följa med på forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis tillsammans med forskare inom bland annat geologi, marinbiologi, meteorologi, klimat- och hållbarhetsforskning.

Deras upplevelser under expeditionerna och på forskningsstationer har lett till intressanta reflektioner om vår existens, både på det personliga planet och i en vidare bemärkelse: vilka är vi, vart är vi på väg, hur tar vi hand om vår planet, vad gör vi med djurliv, naturresurser och oss själva. Men det är ingen uppgift konstnärerna är ålagda utan resultatet av en gästfrihet och en respekt från Polarforskningssekretariatets sida.

Polarforskningssekretariatet och Sverige är för övrigt unika i att de bjuder in konstnärer på sina expeditioner. Inget annat land har haft det upplägget.

Vid den första resan följde Lars Lerin och Svenerik Jakobsson med. Svenerik har besökt Grönland många gånger och har under sin levnad noterat att isarna minskat avsevärt.

Mot förintelse, Svenerik Jakobsson, foto: Lars Engelhardt

Bigert & Bergström visar sitt verk ”Vinterförvaring” en isbjörn som hittades på Biologiska museet som numera är stängt för renovering. Att göra dioramor var populärt i slutet av 1800-talet men att göra zoologiska dioramor var däremot inte så vanligt. Det som också är unikt med Biologiska museet är sättet att visa olika miljöer och naturtyper i ett enda stort diorama och med Bruno Liljefors storslagna fondmålningar.

I det stängda museet bakom dioramat låg skräp och en och annan djurkropp som av olika anledningar inte längre fanns i utställningen, och där låg alltså isbjörnen och mot den står några vinterdäck lutade, så ironiskt och träffande eftersom bildäck dels inte kan brytas ner av naturen och att bilismen blivit ett hot mot klimatet  och därmed isbjörnen.

Vänster Expedition, 2005-2006 foto: Bigert och Bergström, höger Vinterförvaring, foto: Kulturista

Ovanför Vinterförvaring hänger den dokumentära skulpturen Expedition, en sorts omvänd diorama, med bilder från expeditionen som Bigert och Bergström gjorde med isbrytaren Oden och vars uppgift var att samla in luft- och vattenprover. Skulpturen är formad som en serie klot formade som H2O-molekyler.

Bigert och Bergström gjorde 2018 utställningen I stormens öga på Artipelag tidigare och om du känner igen formen på skulpturen kanske du sett deras lampor som ändrar färg efter vädret på Stockholms Centralstation.De har också gjort ett fint konstverk på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som jag skrivit om här.

Expedition Konst är en mycket viktig utställning, en hybrid mellan konst och forskning som tar upp frågan om klimatet. Jag hoppas att många kommer att se utställningen och gärna skolorna.

Medverkande konstnärer: Bigert & Bergström, Josef Bull, Dascha Esselius, Svenerik Jakobsson, Lars Lerin, Hanna Ljungh, Johan Petterson och Sigrid Sandström

 

Passa på att gå på visningarna av Expedition Konst onsdag och fredag kl. 14.00.
Utställningen Expedition Konst visas till 20/3-22

Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6
Hemsida: https://www.waldemarsudde.se/
Telefon: 08-545 837 00
E-post: info@waldemarsudde.se

Öppettider:
Tisdag-söndag 11-17
Kvällsöppet torsdag till klockan 20

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This