Carl-Johan De Geer på Thielska

nov 22, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Mitt första möte med Carl-Johan De Geers konstvärld skedde 1978 på Filmhuset. Där pågick inspelningen av ”Barnförbjudet” Marie-Louise Ekmans (fd De Geer) film som Carl-Johan gjorde scenografin till. Jag tror att det var där någon gång min fascination för scenografi tog fart och som under några år också senare också blev mitt arbete.

Nu visas på Thielska Galleriet utställningen ”Den stora missuppfattningen” med Carl-Johans färgsprakande textilier. Namnet kommer från en idé om att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. – En missuppfattning.

Carl-Johans konstnärsskap är lika långt som vitt och brett, sedan 60-talet har han varit nyskapande och provocerande, som när han dömdes för uppvigling och skymfande av svensk och utländsk rikssymbol” i och med affischen ”Skända flaggan” som föreställer en svensk flagga som brinner. Vid sidan står det i stora blå bokstäver: Skända flaggan vägra vapen och något mindre i gult: Svik fosterlandet var onationell. I mitten av korset på flaggan står det Kuken, i rött. Affischen ingick i en utställning som propagerade för vapenvägran.

Sedan dess har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Det var dock textilformgivare han från början hade tänkt bli och som han själv tycker han varit bäst på.

I början av 70-talet formgav Carl Johan De Geer tygmönstret Boberg med ekorrar och solfjädersformade knippen av tallbarr. Mönstret skapades som en hyllning till Ferdinand Boberg, arkitekten bakom bland annat Thielska Galleriet. Ferdinand Bobergs byggnader kännetecknas ofta av en lekfull jugenddekor med inspiration från svensk natur. I tygmönstret Boberg anknyter Carl Johan De Geer också till den utskurna dekoren med tallkvistar och tallbarr i det möblemang som står i Munchsalen på Thielska Galleriet. I inlägget på Instagram kan du höra Carl Johan berätta om hur mönstret kom till.

Foto: Thielska Galleriet

Det är en glädjefull och färgsprakande utställning som Thielska och Carl-Johan bjuder på. Perfekt nu när dagarna är korta och grå. Det är omöjligt att lämna den här utställningen på något annan humör än gott.
Utställningen Den stora missuppfattningen visas till den 20 mars 2022.

Thielska Galleriet
Sjötullsbacken 8, Djurgården
Hemsida: https://www.thielskagalleriet.se/
Telefon: 08-662 58 84
E-post: info@thielskagalleriet.se

Öppettider:
Tisdag–söndag  12–17

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This