K.A Almgren sidenväveri & museum

aug 31, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Tidigare i sommar besökte Kulturista Svindersvik, ett sommarnöje i Sickla och det här inlägget har faktiskt en anknytning dit. Grundaren av K.A  Almgrens Sidenväveri ägde nämligen Svindersvik under en period. Knut August Almgren var annars lite av en renässansmänniska. Förutom att han startade en av Sveriges mest framstående sidenfabriker, var han också politiker, en av Handelsbankens grundare och även grundare av Handelskammaren, Ackordscentralen och Köpmannaföreningen.

Foto: Ingela Almgren

Sidenväveriet som byggdes 1862 enligt fransk förlaga ligger fortfarande kvar på sin ursprungliga plats på Repslagargatan 15 på Södermalm.  Faktum är att Almgren ägde hela kvarteret och lät även bygga en ståndsmässig bostad åt sig och sin familj tvärs över den vackra gården som än i dag har kvar mycket av sin ursprungliga plan med en springbrunn. Fastigheten är idag byggnadsminneförklarad  av länsstyrelsen i Stockholm samt blåklassad av Stadsmuseet, den högsta klassen som omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Och att kliva in i väveriet är faktiskt rätt mäktigt. Miljön med alla vävstolar och maskiner är så vacker.  Det är som att tiden stått stilla – detta trots att det faktiskt pågår verksamhet där än i dag.
De gamla vävstolarna används fortfarande om än än i en liten omfattning, väveriet har också viss skolverksamhet. Sidenväveriet förvaltar också en unik samling föremål. Förutom vävstolarna finns mönsterkort i form av hålkortskedjor,  mönsterskisser, så kallade patronteckningar, arkivmaterial, sidensjalar samt en mängd tyger.

 

Foto: Klas Nyberg

Foto: Kulturista

På vinden finns museets permanenta utställning, där får vi möta några av de kvinnor som har arbetade på KA Almgren. Om sidensjalarna som varit Almgrens storsäljare och högsta mode under 1800-talet och som bars av i stort sett varje kvinna och som vävdes där.
Men också Sidenväveriets långa historia.
Missa inte att kolla i alla lådor! Där göms fantastiska sidenskatter.

Foto vänster: Kulturista, höger KA Almgren

Tillbaka till Svindersvik, närmare bestämt till den vackra salongen där möblerna såklart är klädda i sidentyg vävt på KA Almgrens sidenväveri, ett tyg som fått namnet Svindersvik.

 

Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Så på K.A Almgrens sidenväveri finns det något för alla oavsett om man är intresserad av sidenväveri, kultur- och industrihistoria eller arkitektur. Ett museum som verkligen är värt ett besök. Missa inte att gå på introduktionsvisningen eller att slå dig ner och titta på de gamla journalfilmerna om väveriet som visas i den permanenta utställningen.

K.A Almgrens Sidenväveri & museum
Repslagargatan 15A, Södermalm
Hemsida: https://www.kasiden.se/
Telefon: 08-642 56 16
E-post: info@kasiden.se

Öppettider:
Måndag – lördag: 12.00 – 16.00

Visningar:
En kort introduktionsvisning utan förbokning hålls på måndagar, onsdagar och lördagar klockan 13. Visningen tar ca 20 minuter och ingår i entrén.

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This