Grünewald på Waldemarsudde

sep 4, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

I helgen öppnade Prins Eugens Waldermarsudde en stor utställning, Isaac Grünewald – konst och teater. Och jag frågade mig om det är relevant att visa en stor utställning av Grünewald, har man inte redan sett allt? Svaret är ja, det är relevant och nej, allt har inte setts. Prins Eugens Waldermarsudde har likt en detektivbyrå lyckats hitta ett flertal verk som aldrig tidigare visats. Som förstudien ”Land och stad” som länge legat ihoprullad på Skissernas museum i Lund och som Grünewald tänkte sig skulle hänga i trapphuset på Nationalmuseum där Carl Larssons Midvinterblot just blivit refuserad. Han påbörjade arbetet på eget initiativ men verket kom aldrig att utföras. Tanken är både roande och hisnande att ett sådant för tiden modernt och färgsprakande verk skulle hänga där.

Foto: Kulturista

Ett verk som nyligen skänkts till Nationalmuseum och som lånats ut till utställningen är ”Kosacken”. En målning som man ju börjar fundera lite över, i vilket sammanhang gjordes denna? Och varför försöker kosacken sticka ut sina egna ögon? Och den lite lätt absintgröna färgen? Ett fascinerande verk som i utställningen hänger fint i pandang till ”Fiolspelaren”.

Foto: vänster Anna Danielsson, Nationalmuseum. Höger: Jönköpings läns museum

Jag tycker också att utställningens första rum, som ägnas åt bilden av Grünewald i form av självporträtt på ena sidan och vänners porträtt av honom på andra är ett roligt grepp. Där ser man tydligt hur hans konstnärskap och kanske självbild ändrats över tid. Eller vad sägs om självporträtten nedan. Eller vännernas syn på honom.

Foto: Kulturista

Här porträtteras Grünewald (längst till höger) tillsammans med Leander Engström, Einar Jolin, Otte Sköld och Nils von Dardel av konstnärsvännen Arvid Fougstedt.

I utställningen får vi också bekanta oss med scenografen Grünewald, som revolutionerade scenografin på bland annat operan. Han samarbetade också med Gustavsbergs porslinsfabrik, ritade kostym – och utan att spoila ett eventuellt besök, ytterligare en konstskatt som museet hittat  – ett makalöst festspel ”Stjärnan i triangeln” som visades på Stockholmsutställningen 1930. I det multikonstnärliga verket ingick en serie på 47 fotografiska bilder projicerade på en stor duk om 15 x 14 meter och som nu digitaliserats av Prins Eugens Waldemarsudde och som nu presenteras som film.

Men för alla som bara längtar efter att se de klassiska och välkända verken av Grünewald ni går inte lottlösa, här visas bland många andra även de kanske mest kända verken, ”Dansande träd” samt porträttet  ”Nina i gul sweater”.

Foto: Norrköpings konstmuseum

Prins Eugens Waldemarsudde
Prins Eugens väg 6, Djurgården
Hemsida: https://waldemarsudde.se/
Telefon: 08-545 837 00
E-post: info@waldemarsudde.se

Öppettider:
Tisdag – söndag kl. 11-17
Kvällsöppet torsdag till kl. 20

Visningar:
Allmänna visningar tis, tors och sönd kl 14.00
Utställningen pågår till 12/2 2023

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This