Hilma af Klint – De tio största

sep 28, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Allt sedan hennes konstskatt återfunnits på en vind på Strandvägen i slutet av 1960-talet har hennes konstnärskap fascinerat.

Redan 1907 målade hon enorma och storslagna abstrakta verk. Detta långt innan konstnärer som Kandinsky och Mondrian slagit igenom och som ansågs ha revolutionerat konstvärlden.

Under 1920-talet kom hon i kontakt med antroposofernas grundare Rudolf Steiner som menade att hennes konst inte skulle begripas utan rådde henne att inte visa den på 50 år. Och så blev det, under nästan 40 år glömdes hennes konstskatt på nära 1200 verk bort på den där vinden på Strandvägen.

Foto: Albin Dahlström, Moderna Museet

1970 erbjöds Moderna Museet hela hennes samling som gåva, men museet avböjde. Idag har dock såväl Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har haft hyllade af Klint-utställningar.

Nu visar Moderna Museet hennes De 10 största, som hon målade under 40 dagar under hösten 1907. Hilma af Klint hade sökt sig till teosoferna, en sorts religiös nyandlig rörelse varifrån fick hon inspiration till att måla. Hennes abstrakta målningar är inte bara estetiska konstverk, utan fyllda av symboler som kan tydas som budskap från en annan dimension. Målningarna representerar livets olika stadier, från barndomen till ålderdomen.

Foto: Kulturista

Moderna museet har i den kvadratiska salen längst bort i den långa korridoren valt att hänga De 10 största. Salen har fått en mjuk matta och det ligger kuddar på golvet vilket skapar en lågmäld och stillsam känsla. Jag tycker mig märka att man stannar upp här, sätter sig ner och kontemplerar. Så även jag. Tänker att känslan inte är helt olik den man ibland kan få i kyrkor. Så om verken ger något budskap till till mig är det nog ro. Jag känner mig rofylld, en efterlängtad känsla i en tid av oro.

Moderna Museet Exercisplan 4, Skeppsholmen
Hemsida: https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/
Öppettider:
Tisdag & fredag 10-20
Onsdag & torsdag 10-18
Lördag- söndag 10-18
Telefon: 08-5202 3500

Utställningen De tio största av Hilma av Klint visas till 8/1 2023.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This