Två kolorister på Liljevalchs+

okt 15, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Liljevalchs+ visar nu samtidigt två utställningar med de bortglömda koloristerna Inge Schiöler och Åke Göransson. De växer bägge upp på västkusten, studerade på Valand, behärskade färg och diagnostiserades med schizofreni.

Där upphör dock likheterna. Den ene målade uteslutande inomhus, den andre alltid i naturen.

Foto: Mattias Lindbäck. 
Vänster Åke Göransson, höger Inge Schiöler

Inge Schiöler – Landskap utan gräns

Det är inte bara landskapet som saknar gränser, det gör även Inges färgskalor och tempo.
Han målar nämligen i en rasande fart, direkt på plats. Under en nästintill manisk period målade han inte mindre än 26 verk på två veckor.

Färgen och penselföringen står i absolut centrum i Inges konstnärskap. I hans omedelbara måleri från den bohuslänska naturen bjuder han på saltstänkta klippor, fräsande hav och lummiga fält.

Inge studerar på Valand i Göteborg, men efter en tids sjukdom läggs han in med schizofreni på S:t Jörgens sjukhus. Där tycks hans framtid som målare vara över. Men efter nio år i apati börjar han plötsligt att teckna och måla igen. Med sjukhusets kritor på toalett- och tidningspapper.

Foto: Kulturista

Han vistas hela 27 år på S:t Jörgens men friskförklaras mirakulöst och flyttar till Sydkoster där han tar upp måleriet i full styrka. Även färgstyrkan och färgskalans intensitet ökas avsevärt där i friheten och där naturen är nära.

Han målar allt utomhus, direkt på marken och det sägs att man kunde hitta färgrester på hälarna där Inge torkat av penslarna. Han målar i högt tempo för att fånga naturupplevelsen och blandar färgerna direkt på duken. Resultatet blir ett måleri med absolut närvaro.

En målning i utställningen sticker ut väsentligt, målningen Blommor och frukter. Motivet skiljer sig avsevärt från de övriga, men så har den också tillkomsten en intressant historia. Ett lotteri anordnas i Strömstad där han och hans systrar bor. Inge tycker att han vill bidra med en vinst i form av en målning, han tar därför det han har att tillgå att måla på – det blir en skärbräda.

Men det skulle inte dröja länge innan målningen åter var i hemmet då en syster vann priset.

Foto: Kulturista

Inge tillhör de så kallade Göteborgskoloristerna som hade sin hemvist i Västsverige. De flesta av dem hade varit elever på Valands målarskola på 1920-talet med Tor Bjurström som lärare.

Schiöler finns bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna museet. Inge Schiöler är född 1908 i Strömstad och död 1971 i Stockholm.

Åke Göransson,  Färgens tröst.

Isak Nilsson, Liljevalchs vice konsthallschef kallar Åke Göransson för färglyriker. Vad det betyder vet jag inte riktigt, men att Göransson uttrycker sig skarpt med  färg är svårt att missa och att det är själva måleriet och färgerna som bär hans konstnärskap snarare än motiven och berättelsen.

Som ung studerar Åke Göransson precis som Inge Schiöler på Valand. Men studierna avbröts då tecken på psykiskt sjukdom började visa sig. Han var då folkskygg, disträ och led av sömnlöshet.

Konsten blir då också lika inåtvänd som han själv och hans måleri består av motiv som hämtats från den lilla enrummaren i hemmet hos sin mor.

En blå vas, en figurin, en bok. Många av motiven återkommer i flera verk.

Foto: Kulturista

Med tiden blir detaljerna alltmer diffusa och färgerna mer framträdande. Genomgående i hans måleri framgår dock rätt tydligt smärta och vånda, inte minst i självporträtten och porträtten han målar av sin mor.

Foto: vänster, Per Myrehed, höger, Rolf Lind

Foto: Hossein Sehatlou

Skimmer är ett ord som ofta används för att beskriva Göranssons särdrag, det beror sannolikt på det faktum att han målade över sina verk och att de mörkare valörerna skiner igenom och ger målningarna ett särskilt skimmer.

Som så många konstnärer tidigare fick han aldrig åtnjuta berömmelse för sin konst men  idag räknas Åke Göransson till en av de främsta representanterna bland de så kallade Göteborgskoloristerna.

Göransson finns representerad bland annat på Moderna museet och Prins Eugens Waldemarsudde. Åke Göransson är född 1902 i Veddige, Halland, död 1942 i Göteborg.

Åkes livsöde är faktiskt är nästan lika tragiskt som hans konstnärskap är intressant. Han sålde inte en enda tavla under sin livstid och förbjöd faktiskt sin mor som han bodde med under nästan hela sitt liv att visa dem.

När han insjuknade i schizofreni och vistades på sjukhus återfanns 180 målningar i moderns kökssoffa. En bekant presenterade verken och de visas på konsthallen i Göteborg. Åke besöker dock konsthallen i sällskap av en sjuksköterska och efteråt säger han: ”Den där Göransson var visst en ganska bra målare, men vart tog han vägen?”

Konstaterar att han just nu befinner han sig på Liljevalchs med utställningen Åke Göransson, Färgens tröst som visas 14 oktober – 8 januari 2023

Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60
Tel: 08-508 31 330
Hemsida: https://liljevalchs.se/

Öppettider:
Måndag (fri entré) onsdag, fredag – söndag 11–17
Tisdag och torsdag 11–19

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This