Konsten på KS

apr 30, 2021 | Kulturistas Stockholm | 0 Kommentarer

Om du inte har besökt Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kan jag berätta att man i det skandalomsusade sjukhuset i alla fall kan avnjuta väldigt mycket fin konst. Läkekonst skulle jag vilja kalla den.

Utsmyckningen av Nya Karolinska sjukhuset är den största konstsatsningen för en enskild offentlig plats någonsin i Sverige.  Konst i vårdmiljö har en lång tradition i Sverige. Redan 1937 beslutade Sveriges riksdag att en procent av byggkostnaderna vid offentlig byggnation skulle satsas på konstnärlig gestaltning. Och eftersom sjukhuset blev oerhört dyrt blev en ynka procent ändå väldigt mycket pengar som också gör att Karolinska har en av landets främsta samlingar av modern och samtida konst.

Redan i den enorma entréhallen finns den underbara skulpturgruppen ”In fusion – Contemplation pieces” i papper skapade av Cecilia Levy. Cecilia är bokbindaren som skolade om sig till konsthantverkare – till min stora glädje, för jag är mäkta imponerad av hennes arbeten.

Foto: vänster Kulturista, höger Cecilia Levy

Till Karolinska har hon arbetat med utgångspunkt från medicinalväxter som humle, johannesört, daggkåpa och sömntuta med flera.  Allt som allt femton olika växter. Alla med sin egen form och sitt eget uttryck. Här finns också tekannor och koppar, vem har inte lindrat magont eller sömnsvårigheter med en kopp te?
Och allt är gjort av papper. Papper från gamla böcker som Cecilia tar hand om och förvandlar till konst.

Foto: Vänster Cecilia Levy, höger Kulturista

De spröda verken har sedan placerats under specialblåsta glas, inte helt olika de man sett i äldre tiders apotek.
Jag kan inte begripa hur det är möjligt att göra så delikata och spröda saker av papper, titta noga på tekannorna, kopparna och tesilen.

Under vissa av podierna finns tittskåp med små överraskningar som humlan, som säkert pollinerar växterna.

Foto: Cecilia Levy

Läs mer om Cecilia på hennes hemsida eller besök  Konsthantverkarna på Södermalmstorg där hon är medlem och där mer av hennes arbete finns att beundra.

 

I huvudentrén stoltserar även Andréas Erikssons gigantiska målning Stenbrottet. Målningen som är elva meter hög är inte bara sjukhusets största konstverk, det är troligen Sveriges genom tiderna största målning. Abstrakt men med naturen som motiv.

Foto: Kulturista

Ett konstverk som man kanske inte lägger märke till är ”Tip of an Iceberg” av konstduon Bigert Bergström.
Det ligger nämligen på baksidan på gångvägen mellan Karolinska universitetssjukhuset och forskningsbyggnaden BioClinicum  och föreställer ett isberg. Kanske en påminnelse om all kunskap som finns kvar att finna? Så raffinerat snyggt med Aula Medica i bakgrunden också.

Bigert Bergström har gjort sig kända för sina konstverk som ofta är  hybrider mellan forskning och konst. Genom att blanda dessa fokuserar deras installationer och konstverk ofta på aktuella frågor i samtiden där klimatförändringar just nu har störst fokus. De gjorde bland annat en mycket intressant utställning på Artipelag 2018 ”I stormens öga”.

Foto: Bigert Bergström

Läs mer om duon på Bigert Bergströms hemsida.

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Expedition konst | Kulturista - […] Bigert och Bergström gjorde 2018 utställningen I stormens öga på Artipelag tidigare och om du känner igen formen på…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This