Kristalova på Carl Eldhs ateljémuseum

maj 5, 2021 | Kulturistas Stockholm, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Den 6/5 2021 öppnar Carl Eldhs Ateljémuseum för säsongen. I år med Klara Kristalova som gästutställare.

Museet har sedan 2013 haft gästutställare till sina sommarutställningar. Samtliga har varit kvinnor vilket hedrar museet och i år gästar en av mina personliga favoriter Klara Kristalova.

Tidigare gästutställare är inga mindre än
2013 Charlotte Gyllenhammar
2014 Katrine Helmerson
2015 Ebba Matz
2016 Bianca Maria Barmen
2017
Maria Miesenberger
2019 Carin Ellberg
2019 Rachel Belatchew

Foto: Urban Jörén

Det blir ett spänstigt möte mellan Eldhs klassiska verk och Kristalovas lite skeva skulpturer som ofta är en mix mellan människa, djur och natur. Inte insmickrande eller vackra på det historiskt klassiska viset, men med ett oerhört starkt uttryck. En gammal vän heter skulpturen ovan och jag anar ett släktskap med Niki Lindroth von Bahrs animerade figurer. Undrar om det finns någon koppling dem emellan?

Foto: Urban Jörén

Trots att lång tid förflutit mellan Eldhs och Kristalovas konstnärsskap tycker jag att deras verk passar väldigt fint ihop. Det finns trots allt någon sorts beröringspunkt mellan de två oerhört skilda uttrycken.

I utställningen som fått namnet Sånger om allt visas både nya och äldre verk av Kristalova.
Verk i olika material, bland annat glaserat stengods, porslin, akvarell och textil.

Foto: Urban Jörén, ”Jag ser allt”

Mitt första möte med Klara Kristalova var på Bonniers konsthalls stora utställning 2012. Det var som att komma in i en sagovärld där de stora salarna förvandlats till en värld befolkat av Kristalovas märkliga innevånare. Jag blev verkligen hänförd av hennes underliga och underbara varelser, både skrämmande och humoristiska.

Foto: Carl Eldhs ateljémuseum

Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade skulptörer under 1900-talets första hälft. Under flera år levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den lite ovanliga byggnaden i trä ritades 1919 av vännen Ragnar Östberg som också ritade Stadshuset i Stockholm. I ateljén finns flera hundra verk från Eldhs långa och verksamma liv. I museet finns verk från hans studietid  i Paris, byster och skisser samt förlagor till kända verk som Titanen och Brantingsmonumentet, allt bevarat som när Eldh själv levde där.

Om du inte besökt museet kan jag verkligen rekommendera ett besök. Vackert inbäddad i ett lite hemligt område på höjden i Bellevueparken vid Brunnsviken. Museet har också ett enkelt café i den mysiga trädgården.

Utställningen Sånger om allt , Klara Kristalova visas 6 maj-26 september 2021
Carl Elds ateljémuseum, Lögebodavägen 10, Bellevueparken, Vasastan

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This