Are you an artist? – No, I am Zorn

apr 17, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Att Zorn hade en bra självförtroende har han själv vittnat om och visst hade han anledning att ha det. Jag har precis sett utställningen Zorn – en svensk superstjärna på Nationalmuseum och jag är faktiskt väldigt imponerad. ”Are you an artist?- No I am Zorn!” Frågan sägs enligt konsthistorikern och Zorns vän Carl G Laurin komma från en okänd engelsk kvinna. Jag älskar Zorns svar.

Varför Zorn just nu kan man undra, men tanken var att Nationalmuseum skulle öppna den här utställningen ifjol, 100 år efter att Anders Zorn dog på Mora lasarett, men på grund av pandemin fick utställningen flyttas fram.

Efter en lång tid då man inte kunnat gå på museum skulle jag kunna tänka mig att se i princip vad som helst på Nationalmuseum, bara känslan att gå in i det mäktiga och nyrenoverade huset ger mig gåshud. Och om jag ska vara ärligt var jag inte så himlajublande imponerad över att de återöppnade med Zorn, men jag måste så här i efterhand faktiskt erkänna att jag varit tvungen att ompröva min bild av Zorn.

Bilden av en ”kulturman” som enbart målade nakna kvinnor har delvis fått sig en törn. Faktum är att han målade så mycket mer – och att utställningen har fokuserat mer på det andra, vilket jag är tacksam över. I utställningen visas flera av hans fantastiska akvareller, se bara hur han fångat vattnets rörelser i akvarellmålningarna nedan.


Foto vänster: Zornmuseum, höger: Statens Museum for Kunst

I utställningen visas också en del skisser och studier till målningar – och jag tycker  nästan alltid att de är mer intressanta än de färdiga målningarna. Jag tycker om att se hur konstnären provat sig fram. Det finns ofta en omedelbarhet  som ofta försvinner i den färdiga målningen. Så även här. Målningen nedan är en studie till målningen ”Ute” som är betydligt mer känd. I studien har Zorn fångat ögonblicket då man efter ett dopp sitter och huttrar lite, kanske försjunken i någon för oss okänd tanke.

Foto: Malmö Konstmuseum

I den färdiga målningen ”Ute” nedan är det poserat och inte alls lika direkt och naturligt. Jag tänker att det är just poserandet som också gör att man i alla fall som kvinna känner sig lite obekväm när man tittar på målningarna, det är som att mannens blick på kvinnan blir så synlig här. Även om målningen är skickligt utförd så väcker den lite obehagliga känslor hos mig. Av den anledningen är jag glad att Nationalmuseum visade även studien till ”Ute.

Foto: Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneum, Helsingfors

Sedan är jag såklart otroligt glad över att ha fått se Zorns målning ”Luta” där han avbildar en av mina stora idoler Ester Blenda Nordström. Bara det!

Foto: Kulturista

Ester Blenda Nordström var en journalist och äventyrerska under det tidiga 1900-talet. Hon bröt som kvinna mot de flesta normer, Wallraffade långt innan Wallraff var född.  Hon reste också ut i världen på farliga expeditioner.
Om du blir nyfiken på Ester Blenda kan jag rekommendera boken ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer.
Det kanske blir ett särskilt inlägg dedikerat Ester Blenda här framöver.

Och till dig som känner dig tveksam om det är coronasäkert att gå på Nationalmuseum kan jag säga att, ja det är det. De har vidtagit flera åtgärder som gör besöket så tryggt som möjligt. Förköpsbiljett med tidsbokning bland annat.

Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm
Utställningen Zorn, en svensk superstjärna visas på Nationalmuseum till 29 augusti 2021.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This