I lady Barclays salong på Moderna Museet

jun 17, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Kring en fiktiv salong hos Lady Barclay öppnar en ny utställning på Moderna Museet. Lady Sarita Enriqueta Barclay som hennes fullständiga namn löd var gift med en engelsk diplomat och paret bodde i Stockholm under några år tidigt 20-tal. Under den perioden porträtterades hon flera gånger hos för den tiden kändisfotografen Henry B. Goodwin och gissningsvis deltog hon i huvudstadens societetsliv och gick på vernissager, middagar och andra tillställningar.


Lady Barclay Foto: Henry B. Goodwin

Under åren kring det förra sekelskiftet stod kulturen högt i kurs i Sverige och en rad starka personligheter inom litteratur, musik, konst och arkitektur fick sina namn inskrivna i historien. Samtidigt byggde mecenater som prins Eugen och Ernest Thiel upp sina stora samlingar. Det är om den här tiden som utställningen handlar om och som omfattar både foto och måleri. Du kommer säkert känna igen många av målningarna, men troligen inte de lika kända fotografierna från tiden.

Ovan till vänster en målning av August Strindberg, Staden från 1903 och till höger Eugène Jansson, blåmålarens Motiv från Timmermansgatan, 1899. Samtliga målningar i utställningen är inlånade från Nationalmuseum.

Fotografierna i utställningen hör till en en stil som kallas piktorialism och som kännetecknas av suddiga bilder i en färgskala av jordiga toner. Den mjuka oskärpan kallades det också. Instagramfiltrens föregångare med andra ord.

Jag slås under introduktionen av att många av dessa fotografer varit okända för mig. Så det är verkligen roligt att Moderna Museet gjort en utställning som också visar på beröringspunkten mellan måleriet och fotografin som konstform. Däremot precis som i all övrig historia dominerar männen, medan kvinnorna ofta reduceras till objekt.

Därför är det extra roligt att få bekanta sig lite med Ebba-Lisa Roberg, en av ganska få kvinnliga fotografer från tiden. Männen umgicks i sina snäva sociala nätverk där kvinnor exkluderades, så det var inte helt lätt att som kvinna slå sig fram. Ebba-Lisa Roberg lyckades och drev framgångsrikt tillsammans med sin syster Ulla Roberg ateljé Studio Deux Soeurs i Göteborg.  Ateljén var känd som en av landets främsta inom  porträttfotografering.
Ebba-Lisa var verksam ända till 1973.


Vänster foto: John Hertzberg, Titel saknas, 1903
Höger fot: Ebba-Lisa Roberg Titel saknas, 1927

John Hertzberg var en av Sveriges främsta fotografer, men han arbetade också som lärare och som fototekniker. Han var även en av de första i landet som experimenterade med färgfotografi och solrosen på bilden ovan är det enda färgfotografiet i utställningen – och visst är det lite hisnande att tänka att det togs redan 1903.

I lady Barclays salong är en stor utställning den omfattar totalt 300 verk, varav ett trettiotal är målningar inlånade från Nationalmuseum. Eftersom man inte kan hålla guidade visningar på grund av pandemin vill jag verkligen rekommendera att man läser på lite innan om man vill lära sig mer om fotograferna och tiden de verkade i. Det finns mycket mycket bra information på Moderna Museets hemsida.

Utställningen I lady Barclays salong – konst och fotografi runt 1900 pågår under perioden
19 juni – 9 januari 2022.

Observera att förköpsbiljett krävs för tillfälliga utställningar på grund av pandemin.
Biljetter köper du här

Moderna Museet
Moderna Museet Exercisplan 4, Skeppsholmen

Tel: 08-5202 3500
Hemsida: https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/

Öppettider:
Tis 10-20
Ons-Tors 10-18
Fre 10-20
Lör-Sön 10-18

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This