Ingegerd Möller på Konstakademien

feb 8, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Jag fick tidigare en inbjudan från Konstakademien till utställningen Markens, miljöns och materiens uttolkare av Ingegerd Möller, men av någon anledning kände jag mig inte lockad då, så jag kom aldrig iväg, men så läste jag Lotta Jonssons recension i DN och insåg att jag höll på att missa något stort.

Så här skrev hon:
”För alla konstintresserade som tröttnat även på de mest ambitiösa digitala visningarna finns äntligen något att glädjas åt: ”Ingegerd Möller – Markens, miljöns och materiens uttolkare” på Konstakademien. Det är en lustfylld och färgsprakande utställning. I tre stora salar samsas kraftfulla oljemålningar med collage, akvareller, grafiska blad och textila verk. En välbehövlig energikick i en grådaskig vardag.”

 

 Foto: Björn Strömfeldt, Konstakademien

Och jösses vilka fina målningar! Ingegerd växte upp i Vålådalen i den jämtländska fjällvärlden och det är tydligt att naturen varit hennes följeslagare. Men hon målar långt ifrån naturtroget, det är snarare känslan av natur man upplever. Rörelserna, vinden, dofterna och strukturerna. I utställningen finns även andra målningar, porträtt och liknande, men de är inte alls lika intressanta. I alla fall inte för mig.

När jag läser på om Ingegerd Möller inser jag också att hon har ett digert CV.  Hon studerade vid Grünewalds målarskola, på Kunstakademiet, Köpenhamn och för Lennart Rodhe och Pierre Olofsson vid Académie Libre, Stockholm. Inspiration hämtade hon från från sina många resor. Hos valdes också in som ledamot i Konstakademien 1967.

På 70-talet hade hon många utställningar och fick flera offentliga uppdrag. Fridhemsplans tunnelbanestation som invigdes 1975 bland annat. Hon har också arbetat textilt och hade under många år ett samarbete med Handarbetets Vänner.

 

Foto: Björn Strömfeldt

Jag undrar också om inte Olle Norås inspirerats av hennes måleri, titta på målningen nedan. Finns det inte likheter? Jag har skrivit om Olle tidigare, det inlägget kan du läsa här. Och för att återkoppa till Lotta Jonssons recension i DN måste jag hålla med henne om att det var lite märkligt att Ingegerd Möller inte fanns med i Bonnier Konsthalls fina utställning ”Träden står ljust gröna, landskapsmåleri då och nu ” på Bonnier Konsthall våren 2020.

Foto: Kulturista

Att hennes konst visas just på Konstakademien är inte en slump. När Ingegerd dog 2018 skulle enligt hennes önskemål all den konst som fanns i hemmet, både hennes egen, men även hennes konstsamling  gå till Konstakademien för att sedan säljas och bekosta en ny stipendiefond med utdelning till ”konstnärer med lång och förtjänstfull bana bakom sig”.

Foto: Kulturista

Under utställningsperioden kan man köpa verk från Möllers konstsamling som ingår i den mindre utställningen Vänner och bekanta  direkt på plats. Även några av hennes mindre verk finns att köpa, både original och litografier.  När utställningen är slut kommer de större verken säljas på auktion i samarbete med Bukowskis.

Konstakademien
Fredsgatan 12, Stockholm

Utställningen pågår t o m 14 mars.
Öppettider
tis-fre: 11-16
lör-sön: 12-16

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This