CFHILL visar Nigeriansk konst

jan 24, 2021 | Utställningar & Museer | 2 Kommentarer

CFHILL är ett lite småhemligt och anonymt konstgalleri inrymt i ett urtjusigt 1600-talspalats vid Kungsträdgården.⁣ Under perioden 22/1-12/2 visar de samtida konst från Nigeria i utställningen Stop, Listen!

Verken Leah och Aisha av Chiderah Bosah

Det visas förvånansvärt lite konst från Afrika i Sverige så det är väldigt glädjande att CFHILL för andra gången satsar på det. Jag kan väldigt lite om afrikansk konst, men tycker det är uppfriskande att se nya miljöer, färger och motiv och i den här utställningen känner jag hur de varma starka färgerna verkligen studsar på min näthinna och gör mig glad, så mycket längtan efter färg och värme efter en lång mörk vinter.

Jag tänker också att Afrika är en sån stor kontinent och att det idag bor många i Sverige som har sina rötter där att borde vara självklart att vi kunde lite mer afrikansk konst.

Vänster: Brothers from October, Johnson Eziefula Höger: Brother’s keeper, Adeboyega Adesina

Jag skulle gärna se exempelvis Moderna Museet göra en utställning för att visa på bredden i afrikansk modern konst och gärna låna in något från det fantastiska museet Zeitz MOCAA (Zeitz Museum of Contemporary Art Africa) Kapstaden, Sydafrika. Jag har bara sett filmer från museet som är inrymt i en gammal silo och ligger i hamnen i Kapstaden men vill väldigt gärna besöka det någon gång.

Skillnaden mellan en utställning på museum och ett galleri är ju att ett museum arbetar med att ge en bakgrund till verken och konstnärerna, sätta dem i ett sammanhang. Medan ett galleri i första hand visar konsten för att den ska säljas. Just när det gäller afrikansk konst är det verkligen på sin plats med en introduktion eftersom afrikansk konst i det närmaste nonchalerats i institutionella sammanhang. Mig veterligt har ingen utställning gjorts i Sverige sedan 1990 (då på Moderna Museet).

Vänster: In Pink, John Madu Höger: Egunggun Woman, Wole Lagunju

Jag upptäckte  i John Madus målning In Pink ovan något som jag tolkar till en hänvisning till Van Gogh, eller vad säger du om himlen bakom den stiliga mannen i rosa? Och om så verkar John Madu ha mer koll på Europeisk konst än vad vi har om Afrikansk 😉

Samtliga fotografier: Kulturista

 

 

CFHILL
Västra Trädgårdsgatan 9
111 43 Stockholm
info@cfhill.com

 

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Monica

  Jag kände inte till det där galleriet. Bra tips! Måste se utställningen också!

  Svara
  • Kulturista

   Tack! Det är som sagt lite hemligt. Otroligt vackert hus också, bara det är värt ett besök.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This