Axel Törneman på Thielska Galleriet

feb 13, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Thielska Galleriet visar utställningen  Axel Törneman, Bohemliv och Modernitet 6 februari – 6 juni-2021

Axel Törneman är för de flesta en ganska okänd konstnär trots att många av hans verk har setts av otaliga då han fick många offentliga uppdrag. Han har bland annat gjort utsmyckningen i Blå rummet i Stockholms Stadshus och fresker i Riksdagen.

Törneman föddes 1880 i Persberg i Värmland och som så många konstnärer på den tiden reste han runt i Europa och studerade för att så småningom hamna i Paris där han påbörjade målningen Nattcaféet som kom att bli hans stora genombrott i Sverige.

Han färdigställde den Nattcaféet hemma i Persberg dit han återvände 1907. Målningen från Café du Rat Mort i Paris visades på en utställning där Ernest Thiel fick syn på den och köpte den.
Törneman flyttade senare till Stockholm, till Djurgården närmare bestämt och blev där bekant med Prins Eugen som kände Ragnar Östberg, som ritade Stockholms Stadshus. Kontakter var viktiga då som nu.

Foto: Thielska Galleriet

Internationellt hade Axel dock redan slagit igenom. På Höstsalongen i Paris 1905 visades målningarna från Bretagne, De blev en stor succé. Till Bretagne reste han nämligen varje sommar under åren han bodde i Paris och målade där människor slitna av hårt arbete iklädda traditionella dräkter. Här experimenterade han också med färgskalor. Personligen tycker jag mer om den mörka, men Törneman själv föredrog nog den ljusare.

Foto: Thielska Galleriet

Jag tycker dock att hans kvinnoporträtt imponerar mest. De är stillsamma men ändå så kraftfulla. Hans absoluta färggehör och ansiktsuttrycken som döljer att där bakom finns så mycket. Jag undrar vad Signe satt och tänkte på?
Hon som var en kvinnosakskvinna, föreläsare och ordförande i Fredrika-Bremer-Förbundets Stockholmskrets. Tillika vän till Ellen Key.
Jag funderar också lite på hur det kommer sig att samtliga är vända åt vänster i bild? Föll ljuset så i ateljén? Eller fanns det någon annan anledning?

Porträtten nedan:
Vänster: Signe Henschen, dotter till Ernest Thiel
Mitten: Hustrun Gudrun och sonen Algot
Höger: Carin Östberg, Ragnars fru och Ernest Thiels dotter.

Foto: Thielska Galleriet

Thielska Galleriet visar utställningen Bohemliv och Modernitet av Axel Törneman 6 februari -6 juni 2021

Thielska Galleriet
Sjötullsbacken 8
SE-115 25 Stockholm
Telefon: +46 (0)8 662 58 84
E-post: info@thielskagalleriet.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This