Olle Norås

nov 23, 2020 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

I våras besökte jag den fantastiskt fina utställningen Och träden står ljust gröna på Bonnier konsthall, där bekantade jag mig för första gången med Olle Norås måleri. Jag blev nästan förhäxad, hade inte sett något liknande tidigare. Försökte begripa tekniken bakom de naturinspirerade organiska abstrakta målningarna.
Olle är född i Dalarna och kanske har hans rötter där inspirerat till hans säregna måleri. Att naturen är en stor inspiration är i alla fall helt klart.

Nu har jag fått chansen att se hans konst igen. Denna gång hemma hos Eva Livijn som sedan några år har har flyttat hem sitt galleri och har hemmahos-utställningar i sin lägenhet vid Karlaplan och som fram till åttonde december visar Olle Norås.

Utställningen heter Bland dessa uråldriga spiror och består av en grupp gouacher monterade på figursågade trästycken som är delade och vikta och som uppslagna stående böcker med ryggen utåt. Verken blir därmed skulpturala och tredimensionella.

Det uppstår nästan en hypnotisk känsla av att titta på hans måleri, de är ju abstrakta men min fantasi ser jag allt ifrån kristaller, stenar, grottor, svarta hål, mossor, lavar och svampar.

Foto: Kulturista

På väggarna hänger en serie collage som Norås kallar ”Böner”. De målningarna liknar de jag såg på Bonnier konsthall och är i sin detaljrikedom helt makalösa, obegripliga och alldeles alldeles underbara.

Foto: Carl Henrik Tillberg/DN

Att dessutom få se konst i en hemmiljö ger ju upplevelsen också en extra dimension.  Jag är otroligt tacksam över Evas Livijns generöst bjussiga initiativ att öppna sitt hem och visa konsten.


Foto: Kulturista

Ett fint klipp från en samtal med Olles Norås som livestreamades av Brillo Vox hemifrån Eva Livjin finns att se här.

Om du är intresserad av att se utställningen visas den fram till 8/12-2020.
Kontakta i så fall Eva Livijn på eva.livijn@futuragallery.se

Olle Norås hemsida finns fler bilder på hans konstverk.

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This