Vårsalongen 2021

maj 25, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Jag har besökt Liljevalchs och sett Vårsalongen 2021 som likt allt annat i samhället också påverkats av pandemin. Många av verken skildrar den tid vi levt i det senaste året med  ensamhet, avstånd, tvål, längtan – men också skaparglädje.

I kafédelen hänger till vänster Helena Johansson Andas, och till höger Peter Zacsko som ställer ut inte mindre än 12 verk under namnet ”Säger ni vägg eller väg?”
Staffan Anderssons skulptur Pennstöd.

Ovan vänster: Svetlana Hällsten,Totem, tandem & tabu
Ovan höger: Ilona-Estelle Westman Sonko, Ödmjukheten inför det som är större än oss själva.

Trots att det är måleriet som dominerar utställningen och att många av målningarna tilltalar mig mycket målningarna ovan bland andra, är det andra typer av verk som fastnar hos mig.  I år tycker jag att både de skulpturala och videoverken är bra.

Det verk som jag blir mest imponerad av är Bibliotek av Berit Sepp.
Bibliotek är en installation med bokkort sammanfogade med glasfibertejp.
Bokkort användes förr som system för utlån. De satt längst bak i bokfickan och var färgkodade. Låntagaren skrev namn och bibliotekarien stämplade tiden för utlånet på kortet. Berit Sepp har gjort 3 st vepliknande sjok av sammanfogade bokkort. Jag står länge och tittar på vilka böcker som lånats ut och av vem. Jag konstaterar att Astrid Lindgrens Mio min Mio var väldigt populär medan Baron Münchhausens underbara äventyr tydligen inte lämnade bokhyllan särskilt ofta. Jag hoppas innerligt att det här verket köps in av något bibliotek och får en fin plats så fler får möjlighet att njuta av det.

 

Katharina Stenbeck har gjort en fantastiskt fin kortfilm om ångest och om rädslan för att missa målet, inte göra rätt för sig och  förlora kontrollen. Hon visar så träffsäkert och beskriver på ett humoristiskt sätt de känslor vi nog alla lite till mans kan känna. I korta sekvenser ser vi Katharina själv gestalta den ångest hon bär på.

Katharina har till min stora glädje lagt ut filmen på sin hemsida som för övrigt är väldigt fin och rolig, du kan se filmen  här.

Foto: Liljevalchs

Ett annat verk som jag tycker mycket om är Arkitektonisk slöjd , en skulptur av Klara Isling, Chrisse Kuisma Karlsson, Espen Hansen. Jag som är rätt förtjust i konsthantverk och slöjd blir så glad över den här skulpturen. Bakgrunden är ett projekt som finansierats av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektet ville undersöka hur arkitektur, slöjd, hantverk, trä och konstruktion kan förhålla sig till varandra – och jag tycker att det funkar finfint! Det är verkligen roligt att se hur slöjden åter är på väg tillbaka och att traditionella material och disipliner testas på nya sätt.

Vårsalongen 2021 visas fram till 22 augusti 2021 och i år måste du förhandsboka ditt besök. Detta gör du här

Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60
Tel: 08-508 31 330
e-post: info.liljevalchs@stockholm.se
Hemsida: https://www.liljevalchs.se/

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This