Transmission på Konstakademien

maj 29, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Det är lite körigt nu, Vårsalongen på Liljevalchs och konsthögskolornas examensutställningar öppnade samtidigt i år så jag har skuttat runt som en liten iller för att inte missa allt.

Vårsalongen är avhandlad (läs här) och nu har jag besökt Konstakademien som visar utställningen Transmission som är Kungliga Konsthögskolans masterstudenters utställning.

Redan i den vackra Nikehallen möts man av ett lite främmande element. Alla som vänt kakel i simbassänger känner genast igen linorna som delar simbanorna på badhusen, det nästa jag noterar är ett sublimt undervattensljud. Sedan handdukar och björkris och luktar det inte lite klor också? En trappa upp finns en ”bastu” där en film om konstnärens tankar kring sauna visas (där jag för övrigt lite svettigt blev kvar efter stängning och fick lite bestyr med för att ta mig ut).

Installationen av Cristian Quinteros Soto heter Sauna session – och hos mig som är en simmare knyter det sig i magen av längtan till närmaste badhus efter att de varit stängda en lång tid.

Malin Molin har jag följt lite, hon ställde ut på Mejan hösten 2020 med utställningen ”Magen”. Sviten nedan till vänster kallar hon Gonzo. Gonzo painting (har jag lärt mig) ”favoriserar stil före korrekthet och söker att beskriva personliga erfarenheter eller själva kärnan i känslan för saker snarare än fakta. Den åsidosätter den ”polerade” massmediala produkten och strävar efter en mer känsloladdad framställning” (Källa Wikipedia)

I sina målningar av havets läckerheter, ostronen, i godiset och de erotiska tårtljusen finns en inbyggd konflikt, de är härliga och inbjudande men också lite äckliga och motbjudande. Jag får helt klart en Gonzokänsla.

I sin dagbok skriver hon:
”Mina målningar är en infantil flört med det banala. Visst finns det innehåll i det dekorativa och det är inte så oskyldigt som man skulle kunna tro. Sedan jag var liten har jag känt en stark åtrå till en särskild sorts estetik. Mycket rosa, mycket glitter, saftigt på något vis. Numera förknippar jag estetiken med ord som Hyperconsumerism, Deepfake, Post Truth. Bilden lurar oss att tro att den är sann, därför måste vi misstro den”

Ovan vänster: Tim Høibjerg Ovan höger: Malin Molin

Madeleine Jacobssons verk gör mig på gott humör, hon har gjort en serie monster som är allt annat än skrämmande, snarare verkar de lite ledsna över att de inte skräms. Hon verkar ha haft väldigt roligt i skapandeprocessen.

 

Ovan vänster: Madeleine Jacobsson, ovan höger salsöversikt med bland annat Vinicius Jayme Vallorani

Det är en fin utställning, snyggt curerad med vad det verkar tanke på rummen och verken i samklang. De flesta konstnärer har också sina verk samlade vilket gör det lättare att att skapa en helhetsbild.

Övriga medverkande:  Nada Ali, Johan Eriksson, Kasper Nordenström Jung, Siiri Jüris, Ida Lindgren, Karin Lindsten, Emelie Markgren,  Georg Nordmark, André Nordström, Hampus Wernemyr.

Utställningen Transmission visas till 12/6.

Konstakademien, Fredsgatan 12
Telefon: 08-23 29 45
Hemsida: https://konstakademien.se/

Öppettider:
tis – fre: 11-16
lör: 12-16

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This