Ulriksdal på vintern

feb 15, 2021 | Utflyktsmål | 0 Kommentarer

Ulriksdal är ett ljuvligt område med historiska anor vid Edsviken i Solna. Området kännetecknas förutom av Ulriksdals slott, Slottsteatern Confidencen, Orangeriet där Nationalmuseum har sin skulptursamling även av flera vackra trävillor med snickarglädje. Samt sist men inte minst naturen och den vackra slottsparken.

Jag besökte Ulriksdal vintertid för första gången i helgen och jag tycker nog att det var minst lika vackert som på sommaren. Det var en gnistrande kall och solig dag. Isen i Edsviken har frusit och många med mig tog tillfället i akt att bese Ulriksdals slott från sjösidan. Det är en rätt häftig känsla att ”gå på vatten”.

Intresset för att göra utflykter och umgås utomhus har ökat avsevärt  det senaste året.  Försäljningen av skridskor och skidor har rusat i höjden och aktiviteter som vinterbad och att sova utomhus den här vintern har ju blivit något av en hype. Den här helgen var det många som åkte både skidor och skridskor på isen. Plogade skridskobanor och dragna skidspår lockade såklart.

Foto: Kulturista

Ulriksdals slott byggdes mellan 1638–1645 av Jakob De la Gardie och ingår i Kungliga Nationalstadsparken. Idag äger svenska staten slottet och är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Slottet disponeras av Sveriges Kungahus och i ”vanliga fall” dvs när vi inte befinner oss i en pandemi kan man besöka slottet och gå på visningar.

Samma sak gäller Orangeriet, som var tänkt att användas för odling av exotiska och dyrbara sydfrukter. Idag är det en fantastisk utställningsplats för Nationalmuseums samling av svensk skulptur. Här finns landets främsta skulptörer som Carl Milles och Johan Tobias Sergel.

Confidencen, Ulriksdals slottsteater är Sveriges första rokokoteater, men byggdes från början som ridhus men Kung Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika hade andra planer och lät bygga om ridhuset till en magnifik slottsteater. Carl Fredrik Adelcrantz som senare också skulle stå för ritningarna till Drottningholmsteatern och Gustav III:s operahus vid Gustav Adolfs torg fick uppdraget att göra ritningarna till slottsteatern.

Det lite speciella namnet Confidencen kommer ifrån ett fiffig lösning i matsalen som försågs med en hissanordning genom vilket matsalsbordet kunde sänkas ned i källaren för omdukning och sedan åter hissas upp till de väntande gästerna. På så vis kunde måltiderna intas utan uppassning, och förtroliga samtal ”en confidence” kunde föras utan risk att innehållet spreds utanför den närmsta kretsen. Denna så kallade confidence-matsal fick sedan ge namn åt hela teaterbyggnaden, Confidencen.

Längst upp till vänster: Ulriksdals slottskapell Foto: Gomer Swahn
Längst ner till vänster: Confidencen Foto: Stockholms allmänna sångförening
Till höger: Orangeriet Foto: Kulturista

Slottsparken har genom åren fått nya stilar beroende på vad som varit idealet. Här har funnits renässansträdgård, barockträdgård och engelsk romantisk park som var stilidealet på 1800-talet. Parken vi ser idag anlades till största del 1935. Det finns massor att utforska, den turkiska paviljongen på höjden vid Engelska Parken samt flera fina skulpturer, ”De nätdragande morianerna” till exempel som står vid Igelbäcken.
Parken är öppen för besök året om.

Foto: Kulturista

Ett tips när man går runt i parken är att ladda ner appen KUNGLIGA PROMENADER, den finns både på Google Play och AppStore och är gratis. I appen finns för övrigt flera promenader att välja på beroende på vad man har för intressen.

Foto: Kulturista

Och om du blir hungrig och det blir man ju lätt ute i friska luften finns både Ulriksdals Värdshus och Ulriksdals Slottscafé i parkområdet.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Ulriksdal även vintertid. Jag blev positivt överraskad över hur strålande vackert det är även på vintern.

Ulriksdals slott
Ulriksdal ligger nära Bergshamra i Solna.
Slottsallén, Ulriksdal, Solna

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This