Sturehovs slott

jan 11, 2021 | Kulturistas Stockholm, Utflyktsmål | 0 Kommentarer

I helgen besökte jag Sturehovs slott, ett fint utflyktsmål vid Mälaren strax väster om Norsborg i Botkyrka. Slottet ligger i Bornsjöns naturreservat och omgivningarna är vackra med böljande fält, riktigt gamla ekar och orörd natur. Just denna dag extra vacker då hela landskapet på några få timmar förvandlades från grönt till helt i vitt då vinterns första snö ymnigt bäddade in allt i ljuvligt fluff.

På slottet kan man avnjuta afternoon tea eller slottslunch – och nytt från i år även middag i  de fantastiskt vackra salongerna i gustaviansk stil,  man kan också boka en guidad visning något som vännerna och jag hade gjort. Vi hade också bokat afternoon tea och fick en alldeles egen salong att avnjuta godsakerna, och gott var det verkligen!

Kakelugnen i bilden nedan står i Gula förmaket  och kallas för ”Kakelugnarnas Kung”. Den anses nämligen vara den  allra vackraste kakelugnen i hela landet. Dels för att den är så magnifikt stor och dels för dess vackra och komplicerade dekor.

Sturehovs historia

Sturehovs slott uppfördes på 1780-talet i gustaviansk stil för friherre Johan Liljencrantz efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz. Från början låg här förmodligen en annan mangårdsbyggnad, för de två flyglarna som flankerar slottet stod redan här när Johan lät uppföra slottet som anses vara en av Sveriges bäst bevarade slott i Gustaviansk stil. Här finns också världens största samling av kakelugnar från Marieberg, kakelugnarnas Rolls Royce. Och det beror på att Johan Liljencrantz var delägare i Mariebergs porslinsfabrik. Han var för övrigt även Sveriges finansminister under kung Gustav III.

Som alla byggnader har Sturehov en lång historia – varav en del kanske inte är så känt. En sak jag inte kände till var kopplingen till hur ortnamnet Norsborg uppstod. Johan Liljencrantz gifte om sig sedan hans första fru med en fantastiska namnet Ottilliana dog. Hans andra hustru hette Nora och till henne lät han bygga Norsborgs herrgård, som även kom att kallas Noras borg, och som nu som givit namn åt Norsborg.

Samtliga foton: Kulturista

Framtiden kommer säkerligen skriva om att Prinsessan Victoria och Prins Daniel hade sin bröllopslunch här och till det tillfället snyggades slottet upp och man såg till att bygga en ”Kunglig toilette”  precis som i salig Lars Molins film – men det bästa av allt, då såg man till att fixa brandsäkerheten så att slottet kunde öppnas för allmänheten igen.

Sturehovs slott
Slottet  Butik & Reception 08-852400
Guidade visningar 073-4041188
Konferenser, Luncher, Middagar och Bröllop
072-2611417 (Direkt) eller bokning@sturehov.se
Butik och guidade visningar: slottet@sturehov.se

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This