Nyckelviken

mar 1, 2021 | Trädgård, Utflyktsmål | 0 Kommentarer

”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö, himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö”. Sällan har texten av Otto Lindblad varit så på pricken som den här vinterns rekordsnabba slut.

För mindre än 2 veckor sedan hade vi rekordmycket snö och fantastiska skridskoisar, men lagom till sportlovet smälte allt bort till mångas förtret, men istället har vi fått en fantastisk vår.

Jag mötte den i Nyckelviken i helgen. Tog en riktigt lång vandring och njöt av både fantastiskt väder, vacker natur och underbar fågelsång. Så här i pandemitider har det åtminstone för mig blivit viktigare att komma ut i naturen. Och jag noterade att jag inte var ensam i att känna så. Det var otroligt mycket folk ute i Nyckelviken.

 

 

Nyckelviken naturreservat i Nacka med sitt stora bestånd av gamla ekar är unikt och mellan de lummiga träddungarna breder böljande ängar ut sig. Landskapet är spännande, vackert och varierande. Reservatet är ett populärt kultur- och friluftsområde med möjlighet till rekreation av skilda slag. I området finns förutom den fina naturen flera gång- och cykelvägar, motionsspår, uteym och möjlighet att bada både från strand och klippa.

I reservatet ligger också herrgården som givit sitt namn åt området. Nyckelvikens herrgård, eller Stora Nyckelviken som det egentligen heter. De byggnader vi ser idag byggdes under mitten av 1700-talet, men gården har anor från 1500-talet. Idag inrymmer herrgården ett värdshus där det finns möjlighet till både måltid och fika.

 

Från lusthuset byggt 1712 har man fin utsikt över Nyckelvikens herrgård, Nyckelvikens visningsträdgård, ett stycke kulturhistoria planerad efter samma mönster som när den skapades på 1700-talet. Det är också i växthusen som ligger intill som Nacka kommun odlar de växter som senare planteras ut i kommunen.

 

Samtliga foton: Kulturista

Vid Stora Nyckelviken finns också bondgården, barnens favorit, där bor nämligen hönsen, kaninerna, grisarna, fåren och de onödigt söta ponnyhästarna. Vid bondgården finns också möjlighet att grilla och sittplatser för att äta medhavd matsäck.

Så ni som deppar över att Tant Tö tog vintern kan jag verkligen tipsa om ett besök på Nyckelviken nu under sportlovet. Det finns massor av aktiviteter både för stora och små.

Nyckelvikens herrgård
Nyckelviksvägen 1, 131 49 Nacka
info@nyckelviken.com
Tel:+46 (0)8 718 00 21

Hitta dit

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This