Snösätra graffitipark

jun 9, 2021 | Utflyktsmål, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Snösätra upplagsområde är en samling industribyggnader i Rågsved Stockholm som de senaste åren har vuxit till en central och viktig plats för den samtida graffiti- och gatukonsten. Det hela startade med en graffitimålning sommaren 2014. Sedan dess har det skapats många nya verk varje år.

Fasaderna längs områdets gata Snösätragränd är täckta av målningar och när nya verk skapas så sker det ovanpå tidigare skapelser. Det här gör att området är dynamisk och levande och också bidragit till att många kommer hit för att se utvecklingen och målningarna. Man kan betrakta Snösätra som ett galleri med olika utställningar hela tiden. Varje besök är en ny utställning och vernissage.

Det här har också gjort att området fått ett namn om sig ”Snösätra – Hall of fame”

Ovan vänster: The Highness  Höger: Huge

2018 inrättades Rågsveds naturreservat och då beslöts att även delar av Snösätra industriområde skulle ingå i reservatet och 2020 började staden riva delar av området. Detta skedde dock under stora protester från många håll. Snösätra är en viktig plats för många unga konstnärer. Dels för att ha någonstans att utöva sin konst, men även för etablerade att få möta en annan publik än på traditionella gallerier.

Jag besökte Snösätra härom veckan för att se vad som händer och hur det ser ut nu. Min uppfattning är att det fortfarande är en levande konstmiljö, men att de påbörjade rivningarna sargat området påtagligt.

Jag hade turen att träffa en av konstnärerna i arbete, Vegan Flava. Han anser att området är mycket viktigt just i aspekten mötet med människor som inte besöker gallerier. Att konsten kommer till människorna och inte tvärtom. Och i Snösätra gör den verkligen det. Snösätra ligger i ett natur- och friluftsområde. I vacker natur granne med ett koloniområde blir konstrasten med konsten enorm och påtaglig – och mycket vacker. Jag upptäcker att graffiti gifter sig mycket bra med natur.

Ovan: Vegan Flava i arbete. Foto: Mats Henricson

Varje vår har en graffitifestival ägt rum i Snösätra, utom i fjol, då pandemin tvingade fram ändringar. Även i år har festivalen fått förändringar för att anpassa sig till restriktionerna.  I år kommer festivalen därför äga rum hela sommaren, ända till september med fokus på aktiviteter under helgerna då man har guidade visningar, workshops och food trucks.

Ovan vänster (okänd, om någon kan hjälpa mig ta reda på vem som målat skriv gärna i kommentarerna)
Höger: Rash45

Kulturkvarter Snösätra är en ideell förening, verksamma inom urban konst, kultur och event. Föreningen består av företagare från Snösätragränd, kulturfrämjare, konstnärer, eventarrangörer och flertalet medlemsföreningar. Ambitionen är att organisera, vårda och utveckla området Snösätragränd till ett kulturkvarter som ska vara en plattform för fri konst. Föreningen har också drivit ett galleri i Snösätra som de på grund av rivningarna nyligen tvingades stänga. Galleriet finns dock kvar på nätet.
Det är även föreningen som arrangerar visningarna och workshops i Snösätra.

 

Snösätra – Wall of fame, Snösätragränd 1. T-bana Rågsved.
E-post: info@kulturkvartersnosatra.com
Hemsida: https://www.kulturkvartersnosatra.com/

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This