Sex decennier med Lena Cronqvist

apr 1, 2024 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Nu visas Sex decennier, en stor retrospektiv utställning av Lena Cronqvist på Konstakademien. 60 års skapande bestående av måleri, teckning och skulptur, som bland annat innehåller en del av konstnärens privata samling från senare år och som inte visats för allmänheten tidigare.

I de tre största salarna en trappa upp presenteras ett liv, Lenas liv och hur hon gestaltat det i sin konst.

Under 60-talet målade hon vardagliga scener och resor till platser som Grekland och Mexiko med sin man författaren Göran Tunström. Efter att Tunström blev sjuk under en resa till Mexiko, skulpterade Cronqvist lerfigurer med lokalbefolkningen medan hon väntade på att han skulle bli frisk.
Lerfigurerna är enkla, men redan då ser man att hon har en omisskännlig känsla för form och fysik och en lekfulla nyfikenhet i sitt skapande. Hennes användning av starka färger och tydliga former skiljer sig från den samtida abstrakta konsten och visar att hon redan från början valde sin egen väg.
1970-talets fokus på politik inom konsten lämnade Lena därhän, hennes konst handlar istället om det personliga och privata. Hon utforskar familjen, ensamheten, sjukhusvistelser, moderskapets isolering och relationen till åldrande föräldrar.
Cronqvists konst tillåter betraktaren att koppla av och känna sig bekräftad i sina egna upplevelser. Hennes verk ger tröst genom att visa att vi alla delar liknande erfarenheter i livet.
Ett återkommande motiv är flickor som leker. De leker med dockor, badar i havet och i baljor, får sällskap av hundar, katter och gorillor, leker med speglar och spegelbilder, kikar genom glaskupor, bäddar ner mamma- och pappadockor, leker i par eller på egen hand, hoppar hopprep och grimaserar.
De busar med oss och varandra, till synes sorglösa, men ibland skiner en svärta igenom, som flickan i baljan som till synes försöker strypa sin docka.
Jag får så många minnen av min egen lek som barn- och hur glädjen och sorglösheten blandas med känslor som inte alltid är lika rumsrena.
Cronqvist, som själv har upplevt sorg och prövningar räds inte att visa även det.
I en utställning på Waldemarsudde 2020 visades flera målningar av sorgen efter makens Görans död, föräldrarnas död samt sin tid på sjukhus efter en svår förlossningsdepression efter sonen Linus födelse.
En obotlig ögonsjukdom har under en lång tid försämrat Lenas syn – och idag är hon helt blind. Hon har alltså inte själv kunnat se den här utställningen, det känns nästan outhärdligt att tänka på.
Så till alla som har synen i behåll. Gå och se Lena Cronqvists Sex decennier.

Utställningen Sex decennier visas till 27/4-2024

Konstakademien, Fredsgatan 12
Telefon: 08-23 29 45

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This