I follow the Sun

jun 30, 2024 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Vilken konstnär tänker du på när jag säger solrosor?
Just det, Vincent van Gogh. I den här utställningen finns inte en enda målning av den ikoniske konstnären. Kan man då göra en utställning om solrosor utan att ha ett enda verk med av Vincent van Gogh? Den frågan ställer konsthallschefen Bo Nilsson själv – och svaret är givetvis ja.

Anna Bjerger
Solrosen har sedan den kom till Europa i slutet på 1500-talet fascinerat, det högväxta, starka och som vänder sitt ansikte mot solen. Och långt innan Van Gogh började måla Solrosor hade blomman figurerat i konsten. I den här utställningen finns finns måleri i olika former, fotografi och skulptur.

Vänster: Aura Rosenberg Höger: Olle Bærtling

Vänster: Klara Kristalova Höger: Lena Cronqvist

Kända konstnärer som Tal R, Anselm Kiefer, Lena Cronqvist, Carl Larsson. Klara Kristalova, Michael Ancher, Bror Hjort med flera. Alla har de avbildat solrosen. Alla på sitt eget sätt, med sina egna tolkningar och uttryckssätt och det kan inte hjälpas, man blir aningen trött på Solrosor när man gått igenom salarna, Även om många av verken är både fina att titta på och intressanta. Behållningen för min del blir därför är att se hur konstnärerna tagit sig an motivet.

Vänster: Michael Ancher Höger: Rinko Kawauchi

Det verk som fastnar mest hos mig är Ai Weiweis Sunflower seeds. Det som först verkar vara en hög med identiska solrosfrön med skal, är i själva verket unika tillverkade målade porslinsobjekt. De ser realistiska ut, men är konstgjorda.

Wei Wei lät tillverka dem och varje frö är tillverkat och målat för hand. Som alltid med Weiwei är hans konst politisk och det här verket som bland annat visades på Tate Modern 2010-2011 (då i en betydligt större variant), reflekterar han över sin barndom i fattigdom, individens roll i massan och det masstillverkade samt kinesisk propaganda.

Ai Weiwei

Glöm för den skull inte att Artipelag har mycket förutom utställningen I follow the sun att erbjuda. Just nu pågår passande nog Imagine Van Gogh i Artboxen, en audiovisuell, immersiv upplevelse.

I den vackra naturen som omger Artipelag finns en skulpturpark, där du också kan se ytterligare ett verk av Klara Kristalova till exempel.
Missa inte heller restaurangen, eller att ta en fika. Artipelags konditor har tagit fram en bakelse till Solrosens ära (och den är gudomligt god).
I museibutiken finns också fynd att göra. Bland annat den fina vasen.

 

Utställningen I follow the Sun visas till 5/1 2025
Artipelag, Artipelagstigen 1 Gustavsberg
Telefon: 08-570 130 00
E-post: info@artipelag.se
Hemsida: https://artipelag.se/
Öppettider: måndag – söndag 11-17

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This