Rosendals skulpturpark – nytt kungligt initiativ på Kungliga Djurgården

Det var i Umeå det hela började, närmare bestämt 2014 när Umeå var Kulturhuvudstad och kungaparet besökte Umedalens Skulpturpark. Tanken på att skapa något liknande började gro och under åren 2016–2018 genomfördes tillfälliga skulpturutställningar med Tony Cragg, Eva Hild och Jaume Plensa i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Men i fjol, 2020 sattes spaden i jorden för den första permanenta skulpturen i den nybildade skulpturparken vid Rosendal på Djurgården.

Årets skulptur heter Life Rings och är den skandinaviska konstnärsduon Michael Elmgreen och Ingar Dragsets verk. Livbojen som vi alla känner igen, som finns på i stort sett varje brygga i Sverige och som symboliserar trygghet i krissituationer. Men här har duon satt ihop en mängd livbojar ihopkopplade med varandra i en kedjeformation som sträcker sig upp mot himlen. Ringarna är inte längre brukbara, utan symboliserar något större.⁣

 Foto: Ruth Anna Eriksson

”Tanken är att belysa att vi alla är beroende av, och måste ta hand om varandra. Det finns en underliggande oro för en avtagande gemenskap hos människor i en värld som uppmuntrar det individuella. Strävan efter gränsöverskridande samarbeten och solidaritet är en global angelägenhet och något som gestaltas via skulpturen Life Rings. Elmgreen & Dragset uppmanar oss till eftertanke och får oss att reflektera över livets skörhet och människans samhörighet”  /Preks Kulturstiftelse

Vänster foto: Ruth Anna Eriksson Höger foto: Elmar Vestner

Alice Aycocks skulptur Hoop-La var den första i att få en plats i skulpturparken 2020.  Hon är amerikan, bosatt och verksam i New York och har sagt om skulpturen att de visualiserar vind, luftrörelser och energi.

Foto: Johan Lindskog

Foto: Johan Lindskog

 

Skulpturparken ligger längs med Djurgårdskanalen i området kring Rosendal. Ta sikte på Folke Bernadottes bro så hittar du. Karta finns annars här.

PREKS  Prinsessan Estelles Kulturstiftelse är en av många kungliga stiftelser. PREKS verkar för att främja kulturverksamheten i Sverige.
Hemsida: https://www.preks.se/

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This