Skulpturön Öja

aug 10, 2021 | Utflyktsmål, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Längst söderut i Stockholms skärgård, på den gamla tull- och lotsön Öja, kanske mer känd som Landsort efter sin fyr, Sveriges äldsta, pågår fram till 28 augusti en jubileumsutställning där man firar 30 år med skulpturer på Öja. En utställning till Arthur Hultings minne.

Höger: Stabil, Lars Englund

1991 startade Arthur projektet med att låta uppföra skulpturer runt om på ön och 23 skulpturutställningar kring Landsorts fyr hanns med innan han lämnade jordelivet 2016. Hans  vision var att bygga en utställning med med himlen som tak och horisonten som fond. Under årens lopp  lockade han ett helt knippe duktiga konstnärer och kulturpersonligheter till ön som blivit ett offentligt rum för skulpturer skapade av flera av Sveriges mest namnkunniga konstnärer.

Vänster: Well (Källan) Evert Forsnäs

Flera skulpturer står där permanent och nu i år 30 år senare genomförs en jubileumsutställning, 30 år med skulpturer på Öja. Inte mindre än 36 skulpturer finns utplacerade längs en fin promenadväg kring hamnarna och fyren somliga stora, andra mindre.

Vänster: Hus 109, Lars Åke Åberg

Öja som ligger lägst ute i kustbandet är en otroligt vacker ö med kala klippor och påminner inte så lite om Saltkråkan och här finns förutom skulpturerna mycket att se och upptäcka. Ett besök i fyren Landsort, Sveriges äldsta, som uppfördes redan 1670 kanske? Sol och bad från något av de vackra klipporna? Och om du inte har med dig matsäck är ett besök på Saltboden Kök & Proviant i den västra hamnen trevligt.

Höger: Flyg min vän, Joze Strazar

Jag tycker mig för övrigt se en trend i intresset av skulptur i natur, vi har sedan tidigare Skulptur i Pilane på Tjörn, Wanås skulpturpark  i Skåne, Umedalens skulpturpark i Umeå, samt den nyligen startade PREKS (Prinsessan Estelles kulturstiftelse) på Djurgården i Stockholm.

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This