Rolf Hanson – Retroactive på Artipelag

jun 4, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Jag börjar med att erkänna att jag faktiskt inte kände till Rolf Hanson innan Artipelag gjorde mig uppmärksam på att de skulle ha en stor utställning med honom.

Jag fick helt enkelt läsa på och jag skäms lite över min okunskap för Rolf har ett gediget CV.
Född i Malmö 1953, utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm 1974-79 och debuterade 1981 på anrika numera nedlagda Galleri Blanche i Stockholm. Sedan dess har han bland annat visats på Moderna Museet i Stockholm 1985, ROSC 88 i Dublin, Rooseum i Malmö 1995, Kunsthalle Düsseldorf 1998 och på Dunkers kulturhus, Helsingborg 2006.

Han representerade Sverige på Venedigbiennalen 1988 i den första nordiska paviljongen och 1999 vann han första pris på Carnegie Art Award.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Men bilderna av hans konst gjorde ingenting med mig, jag fattade överhuvudtaget inte vari hans storhet låg – förrän jag såg utställningen Retroactive på Artipelag. Hans konst ska helt enkelt upplevas IRL.

Han målar abstrakt – för det mesta. Ett undantag är den svit av trappor han målat och vars tillblivelse har en liten fin historia.  ”Dottern och hustrun tyckte jag skulle måla något föreställande och då blev det trappan, sedan blev det ju flera varianter av trappan” berättar Rolf. Det var under en stipendievistelse i Frankrike som han besökte  Montigny-sur-Loing för att titta på trapporna som Carl Fredrik Hill målat tidigare (Trappgata i Montigny-sur-Loing, som finns på Nationalmuseum) som idén med  att måla trappor kom till honom.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Hans målningar är stora, vissa enorma och frågan uppstod om han inte tänkte att det skulle vara svårt att sälja dem, men  ”att försörja sig på sin konst var inte ens en tanke på den tiden”, hävdar Rolf. ”Sen var det ju en och annan som köpte ändå”.

Annars är hans konst lite som att ligga på rygg och titta upp på molnen på himlen och låta sin egen fantasi skapa bilderna. Moln som vid första anblicken bara är moln, men med den egna fantasin kan bli nästan vad som helst.  Och det är fantastiska bilder han låter min fantasi skapa. Rolfs målningar är upprepningar och repetitioner och omtolkningar.  Lars Nittve beskriver det ganska fint ”Rolf har hållit på med samma hela tiden, knådar sig igenom sina målningar och ut kommer något helt fantastiskt”.

Till utställningen hör också en vackert soundtrack, musik av Jonas Lindgren tidigare medlem av Fläskkvartetten. Han har inspirerats av Hansons måleri och skapat ett  soundtrack Music for a Painter I Know, som också finns att köpa i Artipelags musieshop. 

Och musiken är viktig, Rolf lär ha sagt att ”om jag inte hade blivit konstnär hade jag blivit musiker”.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Utställningen Rolf Hanson – Retroactive är den största utställningen som har gjorts med Rolf Hansons verk. Den omfattar hela hans karriär, som har pågått i 40 års tid. Men istället för att kalla det för en retrospektiv utställning har Artipelag valt att kalla utställningen för en retroaktiv, en hint om Rolf Hanson  inte befinner sig vid en slutpunkt, utan att hans konstnärskap fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas som ständigt resulterar i nya konstellationer och omtolkningar och knådande av tidigare verk.

Utställningen Rolf Hanson – Retroactive visas 5 juni 2021 – 28 november 2021

Artipelag, Artipelagstigen 1 Gustavsberg
Telefon: 08-570 130 00
E-post: info@artipelag.se

Hemsida: https://artipelag.se/

Öppettider: Tisdag–söndag kl 11–17

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This