Fashion Coctail på Spritmuseum

jun 10, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Spritmuseums samlingar, det vill säga Absolut Art Collection ägdes från början av Vin & Sprit, ett statligt bolag. När bolaget såldes till franska Pernod Ricard 2008 kunde hela den samlingen ha hamnat i Frankrike, men någon insåg att man satt på en konstskatt, nämligen alla de verk som gjorts som reklam för Absolut Vodka. Verk som hade rönt enorma framgångar och som kända konstnärer, fotografer och kläddesigners tävlade om att få vara en del av.

Den konstskatten ville man behålla skulle i Sverige och så blev. Pernod fick köpa spriten, men inte konsten. Och tur var väl det. För det är en unik samling som alla har en gemensam röd tråd, konstverken i Absolut Art Collection porträtterar den karakteristiska Absolut Vodka-flaskan. På Spritmuseum Absolut Art Collection finns mer än 850 verk av 550 konstnärer från perioden 1985–2004.

Foto: Jonas Lindström

Nu öppnar modeutställningen Fashion Cocktail som är ett urval från Absolut Fashion-samlingen, som faktiskt aldrig visats för publik tidigare. Absolut Fashion var en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.

I utställningen visas bilder och plagg från de främsta fotograferna och mest framstående formgivare som arbetat inom ramen för Absolut Fashion-projektet genom åren. Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace och specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik visas tillsammans med fotografier tagna av Helmut Newton, Herb Ritts och Jean-Baptiste Mondino. Även korta filmer med behind the scenes-bilder – som fotograferingen av Kate Moss och Naomi Campbell på Ishotellet i Jukkasjärvi – ingår.

Fun fact:
Det plagg som snabbt kom att betraktas som projektets mest spektakulära var en drygt sju kilo tung klänning, formgiven av Anthony Ferrara, i 18 karat guld. Klänningen nådde snart världsberömmelse, inte minst för att den transporterades i pansarbil och hade sin egen säkerhetsvakt. Det blev snabbt populärt för kvinnor med rätt kontakter att låna klänningen för en festnatt.

Den mest berömda incidenten ägde rum efter ett utlån av klänningen till ett bröllop i Chicago. Efter festen, som ägde rum en fredag, skickades den tillbaka till New York med expressfart. FedEx-paketet nådde kontoret på lördagsmorgon. Leverantören lämnade det därför helt sonika på golvet, lutad mot kontorets entrédörr. Där blev det stående fram till måndag morgon, när Michel Roux – legendarisk upphovsman till Absolut Vodkas framgångsrika PR-projekt, inklusive konst- och modesamarbetena – kom tillbaka från helgledigheten och fann paketet med sitt dyrbara innehåll, helt obevakat, i trapphuset.

Foto: Jonas Lindström

Visst låter det som en inspirerande och rolig utställning? Boka en visning, då ingår en drink speciellt framtagen till utställningen och efteråt äter du gott i den fina restaurangen.
Som vanligt i pandemitider måste du förboka ditt besök, och det gör du här.

Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9 (Vid vattnet mellan Wasamuseet och Gröna Lund)
E-post: info@spritmuseum.se  (för bokning av visningar)
Hemsida:https://spritmuseum.se/
Utställningen visas 10/6-23/1-22

Tips:
Spritmuseum har en deal med Prins Eugens Waldermarsudde som också visar mode just nu.
Om du besöker en av utställningarna, Spritmuseum alternativt  Waldemarsudde får du rabatt på den andra.
Besök Fashion Cocktail och betala 100 kr (ord. 150 kr) i entré på Waldermarsudde, besök Waldemardsudde och betala 80 kr (ord. 120 kr.) Spritmuseum.
(Gäller under juni månad mot uppvisande av kvitto)

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This