Kraftverk – hantverk i en ny tid

nov 29, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Hantverkets betydelse kan inte nog överskattas, med handens kraft har civilisationer utvecklats och format våra liv. Kunskapen att med handen skapa har under många år utvecklats och generationer har ärvt kunskaper som idag är en bristvara. Bara för ett par generationer sedan kunde varje kvinna sticka, virka, väva och brodera. Idag få som ens kan stoppa en strumpa.

Foto: Sven-Harrys Konstmuseum

Vi kan skylla konsumismen för en del i det, det kändes helt enkelt omodernt att för egen hand tillverka saker när man kunde köpa billigt från utlandet. Varför sitta och sticka strumpor när man kan köpa färdiga för en spottstyver? Tillverkningsindustrin med produktion på löpande band var framtiden.

Men i takt med att jordens resurser minskar ökar också lusten att själv kunna tillverka. I dag har det åter blivit trendigt med hantverk och även bland många hantverksyrken som länge varit på väg att helt försvinna syns ett uppsving.

Foto: Kulturista

Stockholms Hantverksförening som i år fyller 175 och som utfärdar gesällbrev inom mer än 75 olika yrken, firar i jubileumsutställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid, som visas på Sven-Harrys Konstmuseum.

På Sven-Harrys möter vi tio av dem: florist, dockmakare, tatuerare, skomakare, skräddare, tapetmakare, muralmålare, illustratör, yxmakare och papperskreatör.

Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande.

Foto: Sven-Harrys Konstmuseum

I utställningen kan vi dessutom möta åtta av dem, livs levande på plats. I små verkstäder kan vi följa deras arbete, ställa frågor och få en insikt i vilken kunskap de besitter. Som Arne Högsander, dockmakaren vars masker de allra flesta har stött på fast kanske inte vetat om. Som Teddybears björnmasker till exempel.

Foto: Kulturista

Det är inte för inte man får lust att själv damma av symaskinen och sy något fint, binda en krans eller måla något. För det är en riktigt lustfylld utställning. Dessutom fantastiskt fint presenterad med vackra moderna muraler och filmprojektioner på väggarna och gamla verktyg hängande från taket.

Medverkande hantverkare i utställningen
Yxmakare: Julia Kalthoff
Tatuerare: Sofie Needles, Ronny Hill
Florist: Atelier Fleur, Jill Windahl, Johanna Larsson
Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
Tapetmakare: Mats Qwarfordt, Sara Lundström
Illustratör: Erica Jacobson
Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
Muralmålare: Sthlm Murals
Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
Dockmakare: Arne Högsander

Utställningen visas till 23 januari 2023

Foto: Sven-Harrys Konstmuseum

Sven-Harrys Konstmuseum, Eastmansvägen 10-12
Tel: 08-511 600 60
Mail: info@sven-harrys.se
Hemsida: https://www.sven-harrys.se/sv/

Öppettider:
Tisdag, onsdag 11-19
Torsdag 11-20
Fredag 11-19
Lördag-söndag: 11-17

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This