Knut Andersson – fårbonde och konstnär

feb 17, 2023 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Knut Andersson (1934-2021) var helt okänd för mig – och det har han nog varit för de flesta. Hans debut skedde så sent som förra året och dessförinnan hade hans måleri inte visats. Knut föddes i Malmö, drömde som ung att bli målare och utbildade sig på Skånska Målarskolan.

Men för att kunna försörja sig utbildade han sig till speditör och senare i livet ärvde hans hustru Ulla en fårgård och då gick flyttlasset till Småland och Tubbebo där han blev fårbonde.

Foto: Anna Wennberg

Fårbonden från Tubbebo heter också utställningen som visas på  Liljevalchs+. Vad få visste var att Knut fortsatt att måla under hela sitt liv, och när han dök upp som en gammal lite kroknad man för att lämna in en målning till en utställning där alla var garanterade att få delta, var det med med stor förvåning, berättar Johanna Linder verksamhetschef på Österängens konsthall.  ”Här kommer Bodens fästning” tänkte hon. Ingen hade väl kunnat ana ett så modernt måleri av en fårbonde?

Foto: Kulturista

Foto: Anna Wennberg

Hans målningar visade sig vara fulla av kritisk realism, Knut målar världshändelser som  militärkuppen i Chile, mordet på Olof Palme, Sovjetunionens upplösning och talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Hur kommer det sig? Han läser DN. Det är via Dagens Nyheter som världen kommer till Tubbebo. Nyhetsbilderna i tidningen tjänar som inspiration till motiven.

Det är tack vare mötet med Johanna Linder som Knuts konstnärskap upptäcks och som senare leder till hans första separatutställning på Österängens konsthall i Jönköping 2022. Och det är den utställningen som nu också visas på Liljevalchs. Detta sker dock efter hans död, och det är så sorgligt att Knut aldrig själv fick uppleva det.

Foto: Anna Wennberg

Utställningen Fårbonden från Tubbebo visas på Liljevalchs+ till 12 mars 2023.

Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60
Tel: 08-508 31 330
Hemsida: https://liljevalchs.se/

Öppettider:
Måndag (fri entré)
onsdag, fredag söndag 11–17
Tisdag och torsdag 11–19

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This