Storslaget hemma hos Eva Livijn

nov 16, 2022 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

I den här makalösa utställningen ROCK MY SOUL II (Stockholm) som visas i hemmiljö och som curerats av den brittiske konstnären Sir Isaac Julien samlas 25 verk, samtliga av kvinnor från den afrikanska diasporan.

Och det är riktigt fina verk från framstående konstnärer som trängs i våningen hemma hos Eva Livijn. En utställning lika viktig och omfattande att den lika gärna kunde ha producerats av Moderna Museet. Här finns så många namnkunniga konstnärer representerade.

foto: Carl-Henrik Tillberg

Ovan vänster: foto ”Eagle Creek” av Sadie Barnette samt till höger om soffan installationen ”For those in times of uncertainty” av Ebony G. Patterson. Ovan höger: foto  ”Mama Goma” av Deana Lawson

foto: Carl-Henrik Tillberg
Ovan vänster Claudette Johnson, Afterbirth, höger ”We Was Mostly `Bout Survival (Ironing)” av Betye Saar.

Vad sägs om Sonia Bouyce, som vann Guldlejonet på Venedigbiennalen 2022. Eller Claudette Johnson, känd för sina storskaliga teckningar av svarta kvinnor, representerad på Tate i London.
Eller Wangechi Mutu vars skulpturer ”The NewOnes will free us” har prytt nischerna vid entrén på Metropolitan Museum i New York.

foto vänster: Carl-Henrik Tillberg höger: Adel Gorgy

Ovan vänster ”Heeler IX”, höger ”The NewOnes, will free us” bägge av Wangechi Mutu. 

Och så fortsätter det, i rum efter rum. Jag går runt i våningen hos Eva när hon visar mig ett verk som jag faktiskt missade när jag besökte utställningen första gången på den välbesökta vernissagen. Ett fotomontage av Loraine O´Grady. Verket hänger i Evas sovrum, mitt emot hennes säng och bilden föreställer en flotta av krigsfartyg som med fören pekande mot marken stiger ner från himlen. Marken utgörs av ett landskap bestående av en kvinnas kropp och där i horistontlinjen sammanfogas fartygen med svart könshår.

”Lilith Sends Out the Destroyers” som är verkets titel antyder att dessa skepp har utplacerats av Lilith, som enligt legenden agerar på natten, stjäl spädbarn från sina mödrar och ägnar sig åt illvillig sexuell promiskuitet. Fotomontaget anspelar på det systematiska våld som kvinnor historiskt har upplevt och där kvinnokroppen har varit dess slagfält. En stark bild att somna till.

Foto vänster: Kulturista, höger Carl-Henrik Tillberg

Ovan fotomontage  ”Lilith Sends Out the Destroyers” av Loraine O´Grady.

Titeln på utställningen då? Jag var faktiskt tvungen att googla, men den kommer från den amerikanska författaren, feministen och aktivisten bell hooks bok ”Rock my soul, black people and self esteem”. En bok om svartas självkänsla. Och från den har alltså Sir Isaac Julien hämtat sin inspiration. Julien som nyligen adlats för sin insats inom konsten.

Det är faktiskt helt makalöst att en privatperson lyckas med konststycket att rådda ihop en sådan fantastisk utställning, och att hålla sitt hem öppet för visning. Så ett stort tack till Eva Livijn, Ulrika Flink (som producerat utställningen) Sir Isaac Julien samt alla medverkande konstnärer.

Läs mer om utställningen här

Vill du besöka utställningen? Den visas till 18/13 2022 enligt överenskommelse.
Mejla eva.livijn@futuragallery.se

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This