Samtidigt på jorden

sep 8, 2020 | Film & Scen | 0 Kommentarer

Samtidigt på Jorden är en svensk dokumentärfilm om döden som berättar om livet. Regissören Carl Olsson undersöker förhållandet mellan det triviala och existentiella genom ett stilistiskt backstageperspektiv på människor som arbetar med döden i sin vardag. En film om industrin kring döden, dvs de som jobbar med att ta hand om kropparna vars liv inte längre finns.

Foto: Zita Folkets Bio, Skånska Dagbladet

Låter kanske makabert, men det är en fantastiskt fin film, värdig och mänsklig och bitvis faktiskt också väldigt rolig. Vi får bekanta oss med patologen, dödgrävaren, transportören och kyrkomusikern. Ett maskineri av människor som sköter bestyren runt döden snyggt och prydligt, nästan kliniskt, utan dramatik. ⁣Just för att döden beskrivs vardagligt blir den också mindre skrämmande.

Vi ska alla dö och glömmer ofta det, de flesta av oss har inte ens sett en död människa. Ganska konstigt kan man tycka, som om det vore något fult eller onormalt. För inte så länge sedan tog man själva hand om sina närstående efter döden. Där döden en gång var en längre ritual som var mer närvarande i livet – om inte fysiskt så genom andlighet – får den i en modern sekulär värld knappt plats längre. En separation jag tror skapar mer rädsla, beröringsångest, med både döden och de som arbetar med dem. Något jag uppfattar som grund för Olssons nyfikna, vackra film.

Det är nog ingen överdrift att påstå Carl Olsson inspirerats av Roy Anderssons säregna filmspråk. Jag känner igen karaktärerna, tablåerna, färgskalan och det lite trista och smått komiska i vardagslivet. ⁣Jag älskar ”Samtidigt på jorden”

En kortare variant kommer att visas på SVT senare i höst, men jag tycker absolut att du ska se den på bio. ⁣

Kulturistas betyg:⁣
????⁣

Regi: Carl Olsson

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This