Spring Uje spring

jan 7, 2021 | Film & Scen | 0 Kommentarer

Har sett filmen Spring Uje spring på Zita Folkets Bio som åter öppnat lite försiktigt enligt konstens alla regler i Coronatider. Filmen är en delvis fiktiv självbiografi och handlar om när Uje Brandelius diagnostiseras med Parkinsons sjukdom.

Uje (mamma Ulla och pappa Jerker, U+je= Uje) som är musiker gjorde tidigare en scenföreställning med samma namn och utspelar sig till stor del i Bredäng där han bor med sin familj. Det är Ujes fru och barn som spelar sig själva i filmen och det gör de med bravur. Imponerande regi av barnen framförallt.


Foto: Filmstaden

Trots att det naturligtvis är väldigt tragiskt att mitt i livet få en svår sjukdom är filmen bitvis väldigt rolig. Uje reagerar starkt på beskedet och blir lite obstinat och arg. Helt i motsats till den väne snälle Uje man lärt känna. Uje får rådet av sin chef att börja med ”mapping” för att hantera sina känslor. Dvs förverkliga sina drömmar enligt en amerikansk modell.  Uje går då ut och bockar av sin bucket list. Scenerna där han testar stand up och improvisationsteater och socialt engagerad konst är fantastiskt roliga.. Det är också underhållande att följa Uje på jobbet som radiopratare på en lokal radiostation.
Scenerna med hustrun och barnen är ömsinta och jag känner verkligen att jag tycker om Uje och förstår hans dilemma att hantera sjukdomsbeskedet.

Men…. så kommer problemet, Spring Uje spring är också en musikal och då och då börjar det sjungas – och jag har verkligen svårt för de delarna, som i mitt tycke bryter sönder filmen och skapar en distans till personerna. Jag tycker också att texterna i musiken känns banala i relation till filmen i övrigt.
Nu ska jag tillägga att jag inte är någon fan av genren musikal, så ni får väl ta min kritik där med den vetskapen.

Annars har jag med stort nöje följt Uje Brandelius i radio där han just nu programleder Känsligt läge i P1.

Fakta:
Svensk dramamusikal med Uje Brandelius
Regi Henrik Schyffert
Kulturistas betyg: ???

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This