Hertha Hillfon på Fabriken

aug 13, 2021 | Reseminnen, Utflyktsmål, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

I somras besökte jag Fabriken i Bästekille som visar en utställning med Hertha Hillfon. Giganten inom keramisk konst. Keramikern som skalade upp från bruksföremål för att närma sig konsten med sina stora abstrakta skulpturer. Till en början chockades konstsverige, sådär får man väl inte göra? Men Hertha blev med tiden en mycket uppskattad och folkkär konstnär. Mycket tack vare uppdraget hon fick att göra en skulptur av Astrid Lindgren, också hon en mycket folkkär person.

Foto: Claes Hall/DN

Om Hertha hade levt i dag hade hon fyllt 100 år. Det firas så fint på konsthallen Fabriken på Österlen i Skåne där Herthas barn och barnbarn bor. Konsthallen ställer ut över 150 verk, de flesta utlånade av Hertha Hillfons vänner, en ideell förening som syftar till att vårda minnet av Hertha Hillfon.

Hertha gick bort 2013 och jag sörjer fortfarande att hennes fantastiska ateljé och konstnärshem inte fick bli ett museum. Hertha och maken Gösta hade sedan tidigt 70-tal levt och verkat i Mälarhöjden och genom åren byggt upp ett helt fantastiskt konstnärshem och när Hertha dog var planerna att låta hemmet bli ett konstnärsmuseum. Det första i Stockholm över en kvinnlig konstnär (vi har ju sedan tidigare ett flertal över män, Carl Eldh, Olle Nyman, Carl Milles mfl) men Stockholms stad svek sitt löfte om att låta hennes hem bli museum. Villan och hennes ateljé såldes istället till ett byggföretag som byggde bostadsrätter på tomten. ⁣

Hertha var oerhört produktiv och lär ha gjort av med två ton lera per år. Arbetsdagen började med att dreja en skål. ”Jag återvänder alltid till skålen, den är mitt mantra” var hennes ledord. Hertha fick under sin levnad många offentliga uppdrag och vi kan se hennes keramiska skulpturer på många platser.⁣ På Danderyds sjukhus finns exempelvis flera verk, Garnisonen och Berwaldhallen har också verk av Hertha. Hon fick också uppdraget att porträttera Astrid Lindgren för barnsjukhuset i Solna. Det blev ytterligare varianter av Astrid varav en står utanför Junibacken på Djurgården.

2015 visade Liljevalchs en stor och fin utställning med Herthas verk och 2017 öppnade Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen. Ett litet museum med en fin samling skapat av Hertha Hillfons vänförening, museet tvingades dock stänga då hyrorna blev för höga och bidragen till verksamheten lägre.⁣

Jag är glad över att Herthas livsverk åter får visas i ett större sammanhang och jag tycker mycket om utställningen Fabriken gjort. Om du har vägarna förbi Kivik på Österlen tycker jag absolut du ska besöka Fabriken.

Utställningen med Hertha Hillfon visas till 31/10-2021
Fabriken Bästekille, Kivik
Tel: +46 0722 016668
E-post: fabriken@fabrikenbastekille.se
Hemsida: http://fabrikenbastekille.se/

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This