På sommarens hittills varmaste dag åkte jag till Tullgarns slott utanför Vagnhärad. Det var mitt första besök och jag är imponerad! Det första jag slås av när vi kommer fram är den fantastiska parken som omger slottet, den engelska lite vildvuxna med högt gräs och klippta gångar, de fina dammarna som också fungerar som vattenreningsverk och lite närmare slottet den mer strama parkdelen med klippta häckar. Så vackert!
Tullgarn har en lång historia, omnämns redan under medeltiden som godset Tyllegarn, men i slutet av 1500-talet byggs den första slottsbyggnaden av greve Carl Sture. Det slottet revs dock och det nuvarande byggdes på samma plats på 1720-talet av Magnus De la Gardie. Tullgarn har varit ett kungligt lustslott sedan sedan 1770-talet då staten överlämnade Tullgarn till hertig Fredrik Adolf.
Vid mitt besök, kändes det nästan som man befann sig betydligt längre söderut, speciellt på sjösidan där vattnen låg spegelblankt och luften nästan darrade i värmen. De rosa detaljerna på fasaden och de stora urnorna med pelargoner skickar mina tankar till sydligare breddgrader.
Vi bokade visning och det var skönt att komma in och svalka sig lite. Entréns alla väggar är klädda med Drottning Victorias imponerande holländska kakelsamling men det är något som inte riktigt stämmer. Det saknas ett pampigt trapphus. Svaret på det är att entrén flyttades från sjösidan när det blev enklare att ta sig till Tullgarn i och med att järnvägen byggdes. Tidigare anlände man sjövägen och den gamla entrén med sina rosa väggar och vackra fönsterpartier ut mot vattnet är precis så pampig man tänker sig att det ska vara och så vacker att den nästan tar andan ur mig.
Sommaren 1909 fick man finbesök på Tullgarn. Då kom hela den ryska kejsarfamiljen på besök. Men man kan gissa att stämningen inte var på topp på Tullgarn. Samma dag som Nikolaj II kom till Stockholm där de först besökt Stockholms slott blev han nämligen föremål för ett misslyckat attentat i Kungsträdgården då ungsocialisten Hjalmar Wång avlossade ett skott mot vad han trodde var tsaren, men som i själva verket var en högt uppsatt officer, Otto Ludvig Beckman. Strax efter kulan träffat Beckman tog Wång sitt eget liv genom att skjuta sig själv i huvudet. Bara 8 år senare störtades Tsaren i den Ryska revolutionen.
Sal efter sal med överdåd och vackra interiörer, möbler och textilier känns det nästan lite skönt att besöka köket, kanske för att det ändå påminner mer om det liv de flesta av oss lever och har en relation till, spis, pannor och kastruller. Jag kan nästan höra slamret och känna dofter.
Foto vänster: Alexis Daflos
Avslutningsvis, Tullgarn är verkligen värt ett besök, bara en timmes resväg från Stockholm. Jag rekommenderar också att gå på visning. Ta en fika i slottskaféet, eller packa picknickkorgen för en härlig dag i den vackra och lummiga parken. Eller som jag hade gjort om jag hade packat badkläder, ta ett dopp från den fina badbryggan!
Tullgarns slott
Hemsida: https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/tullgarns-slott.html
Öppettider:
För aktuella öppettider läs här
Biljettförsäljning vid slottets entré i samband med de guidade visningarna samt här
Hitta till Tullgarn
Kollektivt
Trosabussen med avgång från Liljeholmen, går förbi Tullgarn lördagar, söndagar och helgdagar och stannar vid Tullgarns allé vid förfrågan. Endast en avgång från Tullgarn mot Liljeholmen. Kontakta Trosabussen för aktuella avgångar, perioder och uppdaterad information. Trafikupplysning 0156-340 00, 08-22 55 00 www.trosabussen.se
Bilväg
Från Stockholms City: E4:an söderut mot Nyköping. Avfart Tullgarn. Följ brun skylt mot Tullgarns slott.
Båt
Tullgarns båt- och badbrygga där större båtar lägga till strax intill slottet.
0 kommentarer