Van Gogh Museum i Amsterdam

sep 11, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

För den kulturintresserade är Amsterdam en guldgruva. Här finns många museer, fina utställningslokaler och gallerier samt mycket och bra arkitektur.  Van Goghmuseet är intressant ur två aspekter, själva samlingarna naturligtvis men även den fantastiska byggnaden ritad av Kisho Kurokawa.  Det gamla museet byggdes ut  och alla utställningsytor flyttades till den nya byggnaden 1999. Utställningslokalerna är magnifika och det måste vara en dröm att göra utställningar här. Den modernistiska byggnaden ligger i ena änden av Museum Plein och omges av historiska byggnader. Ett djärvt och lyckat grepp, tycker jag.

vangogh
Foto: Anneli

Vincent Van Goghs konstnärskap imponerar däremot inte så mycket på mig. Jag tycker hans livsöde och strävan till konsten är mer intressant än hans verk. Hans måleri blev dock bättre mot slutet då han kapitulerade inför sin sjukdom och började måla i sin egen galenskap istället för i skuggan av sin vän Paul Gauguin vars konst han beundrade så.

Museet visar förutom sin fasta utställning med Van Goghs konst även tillfälliga utställningar, nu visas Japanese season en utställning om hur Japansk konst influerade Europa under 1880-talet. Jag hann tyvärr inte se den, men Van Gogh museet har en föredömlig hemsida med mycket bra information om såväl Van Gogh, samlingarna, de tillfälliga utställningarna och byggnaderna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This