Turkiet – Istanbul del 2

jul 11, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

Istanbul  myllrar verkligen av folk. Det bor gissningsvis närmare 30 miljoner människor här, men den  officiella siffran är knappt hälften.  Hit kommer folk från hela världen. Läget, precis där Asien möter Europa lockar många. Trots storleken, larmet och myllret är det inte svårt att hitta små ”fickor” där lugnet infinner sig. Hos barberaren är det ganska lugnt. Han är koncentrerad på sin uppgift och kunderna på resultatet.

I labyrinten Grand Bazaar finns små, små gångar som leder till ännu mindre bakgator med torg som man omöjligtvis hittar tillbaka till. Där hittar man kaféer, bagerier och kebabhak som serverar ljuvlig mat. Det är dit alla turkar själva går. -Och jag!

istanbul1

Staden är så tät och trång att det är svårt att få en överblick. Till det krävs att man kommer ut på vattnet som omger staden. Från båten ser man hur staden sluttar ner mot vattnet, och alla de väldiga moskéerna höjer sina torn mot himlen.

På natten förvandlas staden till ”Tusen och en Natt”  de stora moskéerna Hagia Sophia och The Blue Mosque är båda upplysta i den svarta natten och överallt ligger den söta röken från vattenpipornas äppeltobak.

Vi stannade i Istanbul i 10 dagar, därefter hyrde vi en bil och åkte mot Svarta Havet.
Vill du veta mer om Istanbul? Den i särklass bästa webbsidan om Istanbul i allmänhet och Turkiet i synnerhet hittar du här.

istanbul4

Foto: Flitiga Myran

fortfarande med ”gammkameran”

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Turkiet – på bilsemester del 1 | Kulturista - […] Fortsättning från Turkiet – Istanbul del 1 och Turkiet – Istanbul del 2 […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This