Torekällberget i Södertälje

jul 17, 2006 | Arkiv, Utflykter | 0 Kommentarer

Förra helgen gjorde vi en liten utflykt till Södertälje och Torekällbergets Friluftsmuseum.  På berget högt över stan med en härlig utsikt ligger detta område uppbyggt kring historiska byggnader som flyttats hit för att berätta om hur det var förr i tiden i Södertälje med omnejd.

Det påminner lite om Skansen men är inte lika stort och tyvärr inte lika välskött. Torekällbergets drivs av Södertälje kommun och det syns att kommunen saknar resurer även om ambitionen finns.  Området är inte inhängnat och man kan se att man drabbats av skadegörelse och vandalism. Det är väldigt synd för det är verkligen en stycke kulturhistoria väl värd att bevara.

tore

Torekällbergets museum består av Staden och Landet. I stadsdelen kring Stora Torget ligger Stadsmuseet och Handelsboden, Pagelska gården och arbetarbostaden. I hantverkskvarteret finns hantverkare i arbete, bland annat en keramikverkstad. Här finns också ett kafé.
På Landet ligger Råbygården med gamla, svenska numera utrotningshotade lantraser av grisar, höns och kaniner.

Även om det finns brister i underhåll tycker jag att det är väl värt en besök och eftersom entrén är fri kanske man kan donera en slant för att hjälpa kommunen i sin drift.

tore2
Foto: Flitiga Myran

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This