Tågresor genom tiden

sep 5, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

 

tåg

I somras besökte jag Nora. Inte visste jag då att Sveriges äldsta normalspåriga järnväg byggdes här, mellan Nora och Örebro, en sträcka som trafikeras än idag 150 år senare. Nora Bergslags Veteran-Jernväg gör en fantastisk kulturinsats när de underhåller och renoverar gamla lok och vagnar och trafikerar sträckan.

Vi tog en tur med museijärnvägen till Järle, här finns Sveriges äldsta stationshus invigd 1854. Det är en oerhört fint renoverad gammal station, som byborna själva sett till att bevara. Den gamla biljettluckan finns kvar, tågexpeditionen är helt intakt och i väntsalen står de hårda bänkarna kvar. Vägg i vägg ligger den gamla personalbostaden även den tidsenligt renoverad och här finns också ett fint café med hembakt.

järle

Vi åker också till Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade Bergsmansbyar. Mest för att vi är hungriga.
I Nora finns nämligen inte en enda restaurang värd namnet!!  Men i lilla, lilla Pershyttan finns den underbara restaurangen Kalasexpressen. På perrongen i Pershyttan står två vagnar, en restaurangvagn och en kafévagn. Det är så genialt och så bra! Mätta och belåtna åker vi vidare.

pershyttan
Foto: Flitiga Myran

Tåg för ju tankarna till resor och resa är just precis vad jag ska göra. Närmare bestämt  hit.
Jag hoppas jag ser dig här på min perrong igen på måndag, då är jag tillbaka igen!
Då är både nypåstigna och klippkortsresenärer välkomna ombord på FM-express!

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This