South Africa via Dolorosa

maj 11, 2006 | Arkiv, Museer & Utställningar | 0 Kommentarer

Kulturen i Lund visar Elisabeth Ohlsson Wallins starka fotoutställning South Africa via Dolorosa.
Det var länge sedan jag blev så berörd, men då är också ämnet väldigt brännande –  AIDS. Det är som om vi i väst helt glömt bort den grymma sjukdommen som drabbar var femte i Sydafrika. Och kanske ännu fler i andra delar av Afrika.

Kyrkan påstår att det är kondomer som spider sjukdomen och så sent som i förrgår fick vi skrämmande nyheter om att  Sydafrikas tidigare vicepresident och ordförande i den nationella aidskommittén påstår att man skyddar sig mot aids genom att duscha efter sex. Ingen vill ta ansvar och under tiden dör folk som flugor.

Via Dolorosa är den väg Jesus vandrade från domen av Pontius Pilatus till avrättningen i Golgata.
15 stora fotografier, vars motiv inspirerats av den katolska bilden av Jesu vandring. Vid varje fotografi ett träkors med en romersk siffra och en kort text. Symboliken tydlig och texterna starka.

Domen
Påven förbjuder kondomer. Bush lovar miljarder till aidsbekämpning och sviker sedan sitt löfte. Blair lägger hellre pengar på krig och Sydafrikas egen president , Mbeki, ifrågasätter sambandet mellan hiv och aids. I Sydafrika är nu var femte medborgare hivsmittad.

 

12

 

Jesus spikas fast vid korset
Att drabbas av hiv är att drabbas av stigma. Det händer ofta att hiv-smittade blir utkastade ur sina familjer, de mobbas och tvingas fly från sina byar in till städerna. Paul är hiv-smittad och präst. Hans pojkvän är också hiv-smittad. de kämpar hårt för att ge upplysning kring hiv/aids.Uppdatering och tillägg:”When the missionaries came to Africa they had the Bible and we had the land.
They said ”Let us pray.”  We closed our eyes.

When we opened them we had the Bible and they had the land.”

Bishop Desmond Tutu

 

11

 

Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin
Bildtext: Lars Gårdefeldt

Utställningen visas fram till den 21maj.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This