Slottsliv på Västanå

aug 21, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

Jag säger bara en sak: -Slottsliv! Så här skulle jag kunna tänka mig att inrätta mitt liv framöver. Men en helg räcker gott och väl och vi har haft en underbar sådan på Västanå slott, strax utanför Gränna.

västanåsmå

Jag önskar det fanns ett annat ord än hotell, för Västanå är allt annat, det känns mera som att vara bjuden hem till någon som råkar bo på ett slott.

Vi bodde i själva slottet – i en svit! Det känns otroligt lyxigt att hela slottet bara har 4 gästrum, två sviter och två dubbelrum,  det ökar ju på känslan av att vara gäst hemma hos någon. Det finns fler rum men de ligger i annexet….

Det är väldigt lätt att börja fantisera om en permanent installation eftersom det saknas påminnelser om att man faktiskt vistas på hotell. Det finns till exempel inga nummerskyltar på dörrarna, handdukarna är inte vita med broderad logga, det ligger inga ”Välkommen till Västanåbroschyrer” på rummet, inte heller finns teve. Däremot en gammal radio från 30-talet som tar gott och väl fem minuter på sig innan den sprakar igång . Receptionen syns knappt där den så snyggt smugit sig in i miljön. Tvärtom är allt så där hemlikt och i garderoben hänger en mix av galgar från Grenna Herrekipering till MQ. Precis som hemma alltså, fast ändå inte….

västanåutsikt

Det är spännande att gå runt och kika i slottet, alla salonger och rum är tillgängliga och familjens genom åren samlade möbel- och konstsamling likaså. Här kan man gå på konstrunda, beskåda rustningar, läsa böcker och sitta vackert i barockmöbler.

Frukost äter man i den forna festsalen och middag serveras i källarvalven.
Efter middagen kan man slå sig ner i någon av salongerna och läsa, njuta av miljön, dricka ett glas vin och svärma… mer än så tänker jag inte berätta…

västanåsalong
Foto: Flitiga Myran

Uppdaterat: Det finns mycket att se och fina strövområden runt Västanå slott. Strax nedanför slottet ligger Röttle by, en kulturhistorisk skyddad by med Sveriges äldsta icke kyrkliga byggnad. När Per Brahe d.y köpte Västanå slott och anlade Gränna uppförde han kvarnar och ett pappersbruk i Röttle. Röttle by ligger på var sida om en ravin vars vattenfall möjliggjorde byggnaden av flera kvarnar. Än i dag mals det mjöl i en av dem,  Rasmus kvarn.
Här är några användbara länkar: Grenna Museum  Röttle by

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Visingsö | Kulturista - […] vår vistelse på Västanå Slott hann vi även med en dagsutflykt till ön jag sett så många gånger när…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This