Nordiska museet fyllde 150 år i dagarna, men det var länge sedan museet kändes så ungt och piggt. Kan det vara den nya grafiska profilen som är något av det bästa jag sett på länge? Och kan utställningen Strindberg vs. Youssef vara en bidragande faktor? Om jag får ge mig på en gissning säger jag ja!
Lost in Translation är en av mina absoluta favoritfilmer, Francis Coppolas mästerverk med Bill Murray och Scarlett Johansson i huvudrollerna. Lika förtjust och begeistrad är jag i utställningen Strindberg vs. Youssef som nyligen öppnade på Nordiska museet. Utställningen bygger på temat översättning och om att tappa bort sig däruti. Vi vet alla hur galet det kan bli när man översätter en text i Google Translate, och det är just det Daniel Youssef gjort med Strindbergs Inferno.
Youssef är nyfiken på vad det innebär att leva mellan två språk och två kulturer. Det gör han genom att översätta Strindbergs Inferno från svenska till engelska, därefter från engelska till arabiska och slutligen från arabiska till svenska via Google Translate. Ni kan ju bara gissa vad som händer med texten under den resan.
Jag tycker att det är en så fantastiskt rolig idé, som vi alla säkert kan känna igen oss i. ”Språket som snubblar, fumlar, irrar omkring” för att helt plötsligt låta begripligt fast på ett nytt sätt. Utställningen är som en labyrint av ord, brottstycken av meningar, somligt begripligt, annat inte.
I ordlabyrintens mitt hänger VågenVIII, Strindberg mästerverk i olja. På baksidan finns ytterligare en målning VågenVI. Vågen är en serie av 9 oljemålningar varav 3 finns i Nordiska museets samlingar. Museet äger för övrigt 19 målningar av Strindberg innehar därmed världens största samling.
Foto: vänster Emelie Jonsson, höger Birgit Brånvall Nordiska museet
Nordiska museets grundare, Artur Hazelius och August Strindberg var goda vänner (för det mesta) och Strindberg var en flitig ”skaffare” till museet. Strindberg var engagerad och intresserad av kulturhistoria och ägnade mycken tid till att leta föremål som han ansåg borde sparas för framtiden och ingå i Nordiska museets samlingar. Dessa skränkte han till museet och det finns drygt 130 föremål i samlingarna som Strindberg skänkt eller köpte in till museet, och ännu fler som han tipsade sin vän Hazelius om.
I utställningen ingår också Daniel Youssefs 2×3 meter stora neonporträtt av August Strindberg, ett nyförvärv av Nordiska Museet.
Med det verket får jag en stark känsla av att Nordiska museet verkligen kommit till sin rätt såhär nyss 150 fyllda. Som att museet skakat av sig lite damm, tagit ett språng och landat i nutiden.
Grattis!
Foto till höger: Emil Fagander, Nordiska museet
0 kommentarer