Mode – en trend på museer.

nov 2, 2020 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Har du noterat att mode blivit  blivit lite av en utställningstrend på museer? Just nu visas kläder och mode på inte mindre än 3 museer i Stockholm. Nationalmuseum visar Per Engshedens Nobelklänningar till Sara Danius, Millesgården visar Vivienne Westwood och Thielska Galleriet kläder från Sveriges första modehus Augusta Lundin. Men även Stadsmuseet har mode i sin repertoar, i form av historisk kroki.

Mode har varit på tapeten i flera år på museer runt om i världen, storheter som Chanel, Karl Lagerfeld och Jean-Paul Gaultier har visats på museer runt om i världen sedan 2015.
Men vad beror detta på? Att kläder och klädskapare fått en sån framträdande roll på museer som i vanlig fall visar konst?

En teori skulle kunna vara att det är ett otroligt bra dragplåster för museerna att locka till sig ny publik. Vi har ju alla en relation till kläder och det krävs inte så mycket av besökaren, ingen behöver känna sig okunnig och sakna förkunskaper. Det är också förhållandevis enkelt att göra en inbjudande utställning med flärden som dragplåster.

Per Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar, Nationalmuseum

Per Engsheden är en av Sveriges främsta designer och han skapade flera fantastiska klänningar åt eller snarare tillsammans med Sara Danius.⁣ Sara själv var oerhört modeintresserad och klänningarna skapandes i ett nära samarbete mellan henne själv och Engsheden. ⁣

”Pär Engsheden är en av Sveriges främsta designer. Under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Designprocessen utvecklades i ett ovanligt nära samarbete mellan kreatör och bärare. Deras samtal om mode, filosofi och litteratur pågick under gemensamma middagar, resor, i brev och sms samt under otaliga provningar. Med Danius som sin musa skapade Engsheden fyra unika klänningar som alla bär på en individuell berättelse” skriver Nationalmuseum om skapandeprocessen. ⁣

Nationalmuseum är väldigt duktiga på att bygga fina och intressanta utställningar och det här är en fantastiskt fin sådan.

Nationalmuseum
Södra Blasieholmshamnen 2⁣
⁣Utställningen ”Pär Engsheden ⁣och Sara Danius Nobelklänningar” ⁣pågår till 21/2 2021⁣

Foto: Carl Bengtsson Nationalmuseum, Per Myrehed Thielska Galleriet

 

Augusta Lundin Sveriges första modehus, Thielska Galleriet

Thielska visar mode från 1800-talet med mer än 50 fantastiska plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal. I utställningen har man också byggt upp en miljöer av sömmerskornas arbetslokaler och de eleganta kundernas salonger. Är du intresserad av mode och sömnad är det en fantastisk utställning med otroligt vackra kläder och prov på en imponerande yrkesskicklighet.⁣ Tyvärr är ju museets lokaler begränsade så om jag fått önska något så skulle det vara att utställningen visats i större lokaler. Det hade den tjänat på. ⁣

Thielska Galleriet
Sjötullsbacken 8⁣
Utställningen Augusta Lundin Sveriges första modehus pågår till 24/1 -21⁣

Foto: Stadsmuseet, Per Myrhed Millesgården

Vivienne Westwood Punk & glamour A private collection, Millesgården

På Millesgården visas punkdrottningen Dame Vivienne Westwood . Från ung punkrebell på 70-talet då hon och MalcolmMcLaren (Sex Pistols) var ett par till att bli en haute couture-ikon.
På senare tid har hennes engagemang rört sig kring miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Hon ifrågasätter också konsumtionen. Jag har inte hunnit sen utställningen ännu, men jag tycker att Vivienne är en mycket intressant kvinna och hennes karriär är spännande.

Millesgården
Herserudsvägen 32, Lidingö
Utställningen Vivienne Westwood Punk & glamour A private collection pågår till 9/5 2021

Historisk kroki, Stadsmuseet

Stadsmuseet har inte någon utställning om mode utan kör ett kul tema i höst som de kallar ”Historisk kroki”. ⁣
⁣Då tecknar man efter modell i historiska kläder under olika tidsepoker.
I kroki är ju modellen vanligtvis naken, men i den här varianten har man alltså tidstypiska kläder från åren 1870⁣, 1900⁣, 1920⁣, 1957⁣ och 1976. Ett roligt grepp tycker jag!

Uppdatering:  Alla föreläsningar, visningar och andra program inomhus är inställda under perioden 1-19 november med anledning av situationen kring Covid-19

Stadsmuseet  Ryssgården, Slussen

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This