Möbeldesignmuseum

feb 19, 2021 | Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Möbeldesignmuseum är ett ungt museum, de öppnade så sent som 2017 i otroligt coola lokaler i Frihamnen. Museet är ett privat initiativ, grundat och finansierat av två inredningsarkitekter och möbelformgivare, Lars Bülow och Kersti Sandin-Bülow. Samlingen som troligen Sveriges största är deras privata och är resultatet av flera decenniers målmedvetna insamlingsarbete. Samlingen innefattar cirka 800 möbler från slutet av 1800-talet fram till i dag.

Foto: Leo Bülow/ Möbeldesignmuseum

Just nu och fram till 28 februari 2021 visas utställningen EX-WORKS 2020 där sistaårsstudenterna från Beckmans, HDK-Valand, Konstfack och Malmstens visar upp sina examensarbeten. Men personligen tycker jag att den största behållningen är att gå runt i samlingarna och själv botanisera bland designskatterna.

Foto: Leo Bülow/ Möbeldesignmuseum

Det har saknats en arena för möbeldesign i Sverige. Möbler har hamnat mellan stolarna, för att göra sig lite lustig. Nationalmuseum har till viss del fått ansvar genom att samla på design, men just möbler har inte fått någon eget museum eller arena. Just därför är Paret Sandin-Bülows samlingar extra värdefulla.

Förutom att det är väldigt roligt att som privatperson kunna se en sån fin samling fyller museet  även en viktig funktion för studenter och möbelformgivare som kunnat göra studiebesök och studera möblerna på nära håll.
Undersöka  konstruktion, hur de slitits, hur de känns att lyfta och så vidare. All den taktila information som man aldrig kan få genom att titta på bilder.

Läser därför med stor besvikelse och bestörtning att museet hotas av nedläggning, kanske redan till sommaren.

”Problemet är den framtida finansieringen. Hyran till Stockholms hamnar (Stockholms stad) är tung och ökande, trots pandemin. Vi anser att Möbeldesignmuseum fyller en viktig kulturell och pedagogisk uppgift i Stockholm och måste ges möjlighet att överleva. Därför uppmanar vi Regionens och Stockholms kulturförvaltningar att skyndsamt bidra med en ekonomisk lösning så att verksamheten kan fortsätta”.
Så skriver en rad framträdande aktörer i en debattartikel i DN 16/2-2021.

Foto: Leo Bülow/ Möbeldesignmuseum

Så passa på och besök museet och leta då reda på Marcel Wanders Knotted Chair (ovan till vänster) Det är en helt osannolik stol gjord av flätade rep. Jag har faktiskt haft äran att sitta i en Knotted Chair  hos den Holländska designgruppen Droog Design i Amsterdam. Det kan du läsa mer om här.

Möbeldesignmuseum
Magasin 6, Frihamnsgatan 50
Öppet lör-sönd 11-17

 

Nedan en  film som visar hur man hittar till Möbeldesignmuseum.

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This