Mamma Andersson på Svenskt Tenn

aug 25, 2021 | Inredning, Kulturistas Stockholm, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Jag har varit lite ledsen över att jag inte kommer kunna se den kritikerrosade utställningen Humdrum Days med Mamma Andersson på Louisiana i Danmark,  desto gladare över att Svenskt Tenn inlett ett samarbete med Mamma och i dagarna öppnat utställningen Den diskreta charmen.

Mamma Andersson föddes i Luleå 1962 och studerade på Konsthögskolan i Stockholm 1986 – 1993 och är idag  en av Sveriges mest namnkunniga konstnärer internationellt. Hon representerade Sverige på Venedigbiennalen 2003 och hennes verk har visats på en massa gallerier och museum runt om i världen. Representerad på prestigfyllda  MoMa i New York, Nationalmuseum i Olso och Moderna Museet i Stockholm.

Och nu lanserar Svenskt Tenn hennes första inredningskollektion, skapat exklusivt för företaget. Kollektionen Den Diskreta Charmen består av en pläd, en tehuva, en serie brickor och en teservis.

 

Foto: Svenskt Tenn

Mamma Andersson upptäckte Svenskt Tenn i när hon pluggade på Konsthögskolan i Stockholm då hon besökte butiken för första gången.

– Av någon anledning blev Svenskt Tenn ett ställe dit jag gick i hemlighet för att se det vackra livet, hämta en särskild sorts inspiration. I nästan tjugo års tid besökte jag butiken utan att någonsin köpa något. Jag hade inte råd. Men det var inte det som var grejen. – I Josef Franks textilier finns det en djärvhet, lekfullhet och en fantastisk yrkesskicklighet. För mig är färg och mönster en av grunderna till måleri. Estrid Ericsson har intresserat mig mer och mer med åren. Särskilt hennes öga för det vackra och eleganta, hennes förmåga att samla på både högt och lågt, avancerade och simpla ting. Hon var verkligen före sin tid, säger Mamma Andersson.

Foto: Svenskt Tenn

Namnet på utställningen Den Diskreta Charmen kommer från filmtiteln Borgarklassens Diskreta Charm av Luis Bunuel och refererar bland annat till Anderssons eget förhållande till den borgerliga traditionen. – Utställningen är i första hand en lek och en drift med mig själv. Mitt begär och min längtan efter borgarklassens estetik. Jag känner mig som en katt bland hermelinerna men jag älskar det, avslutar Mamma Andersson.

Jag har precis som Mamma Andersson också flera gånger besökt Svenskt Tenn, blivit lite förförd, men inte känt mig riktigt hemma i den borgerliga och eleganta miljön, inte heller handlat något.
Därför blir jag väldigt glad över det här samarbetet, kombon Andersson – Svenskt Tenn känns bra och öppnar för att katter som jag vågar sig in bland hermelinerna.

Foto: Svenskt Tenn

Utställningen Den diskreta charmen visas till 24/10 2021

Svenskt Tenn, Strandvägen
Hemsida: https://www.svenskttenn.se/sv/
E-post: info@svenskttenn.se

Öppettider:
Måndag – Fredag 10.00 -18.00
Lördag 10.00 – 17.00
Söndag 12.00 – 16.00

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This