Lucca i mitt hjärta

jun 27, 2006 | Reseminnen | 0 Kommentarer

Lucca ligger i nordvästra Toscana ca 3 mil nordost om Pisa. Som alla städer i har den en lång historia.
Redan under romariket var Lucca en aktningsvärd stad.

Lucca är inte en stor stad och det bästa sättet att bekanta sig med den är att vandra på den 4.2 kilometer långa muren som omgärdar hela staden. Muren byggdes som fästningsvallar på 1500-talet, men sedan början av 1800-talet är här en vacker promenadväg. Det var Napoleons syster Marie Louise de Bourbon som lät anlägga den. Från muren får man en fin överblick över staden och dess torn. Om man blir trött kan man stanna och ta en tupplur. Har man ont om tid finns cyklar att hyra. Det är för övrigt en trevlig stad att cykla i eftersom biltrafik är förbjuden inom murarna.

luccamuren

Efter promenaden är ett besök i tornet Torre Guinigi att rekommendera. Det tornet känner man igen på de stenekar som växer på taket. Härifrån har man en magnifik utsikt över staden och dess murar, och tittar man noga ser man en oval öppning i myllret av byggnader….

luccatornet

Det är Piazza del Anfiteatro. Den gamla romerska amfieteatern där gladiatorspel hölls. Själva teatern är riven men dess byggmaterial återfinns i flera byggnader runtom i Lucca. Men formen, ovalen och de fyra ingångarna finns kvar, i norr, söder, öster och väster. Det är en otrolig känsla att komma in på den ovala piazzan. Efter en lång promenad och att ha klättrat upp i det 44 meter höga tornet sitter man gärna kvar här resten av dagen.

Uppdaterat: Jag glömde ju berätta om mitt restaurangtips Trattoria da Leo
Underbar mat. Hit går dessutom alla Luccabor på lunch, menyn är svårbegriplig, det bästa är att snegla på vad italienarna själva äter och om det ser gott ut, peka och beställ.

luccateatro
Foto: Flitiga Myran

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Semesterboende i Lucca | Kulturista - […] inlägg om Lucca: Jag längar till Italien, Lucca i mitt hjärta, Bagni di […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This